Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A balkonládák fortélyai
A balkonládák aljára érdemes keskeny vízelvezető réteget helyezni – javasolta a szakember. Fotóillusztráció

Növények az erkélyen, ablakban

A balkonládák fortélyai

| Madarász Réka | Zöld Sopron

A fagyok elmúltával elérkezett az ideje erkélyünk díszbe öltöztetésének. Minél körültekintőbben járunk el, annál jobban fejlődnek majd év közben szeretett növénykéink.

Mivel rendkívül fontos, hogy az erkélyünk fekvésének megfelelő és azonos igényű növényeket ültessünk a balkonládánkba, a beszerzés helyén érdemes tanácsokat kérnünk ezekkel kapcsolatban.

– Ha a balkonládánkat korábban már használtuk, mindenképp sikáljuk át mosó­szeres, forró vízzel, nehogy valamilyen benne megtelepedett kórokozó megtámadja újonnan vásárolt szépségeinket – ajánlotta Zügn Judit virágüzlet-tulajdonos. – Kerülendő az a sokak által alkalmazott praktika is, hogy az előző évi földet dúsítják fel, ehhez ugyanis fertőtleníteni kellene a talajt.

Új láda esetében ellenőrizzük, hogy vannak-e lyukak az alján! Ha nincs, fúrjunk, ugyanis a felesleges öntözővíznek valahol el kell távoznia.

– Az olcsóbb balkonládák általában műanyagból készültek, több szempontból is jobban megfelelnek azonban a célnak a mázas kerámia és a betonládák – folytatta a szakember. – Ezeket használat előtt mindenképp be kell áztatni, hogy ne vonják el a nedvességet a növényeinktől. A most hihetetlenül divatos betonládák nagyon szívják a vizet, úgyhogy ezekbe lehetőleg szárazságtűrő növények kerüljenek.

A láda méretét is fontos figyelembe vennünk az ültetésnél. Ha 20 centiméternél keskenyebb, akkor egy sorba ültessünk, ha viszont szélesebb, kisebb növésű növényekből két sor is elfér egymás mellett. Természetesen tartsuk szem előtt az esztétikumot és a növények növekedésének jellemzőit is: hátra kerüljenek a magasabb növésű növények! Két sor esetén praktikus a háromszöges beültetés.

– A ládák aljára érdemes keskeny vízelvezető réteget helyezni (kavics, agyaggranulátum, hungarocell) – tette hozzá a virágkötő. – A ládát először félig töltsük meg földdel, miután pedig belehelyeztük a földlabdás növényeket, két centit hagyjunk ki a tetején, hogy ne buggyanjon ki a víz! A növényeket alaposan nyomkodjuk körbe, majd öntözzük meg! Fokozottan ügyeljünk arra, hogy a ládáink biztonságosan legyenek rögzítve, nehogy balesetet okozzunk! 

Kapcsolódó cikkek

A vágott virágok titkai

A vágott virágok titkai

2022. 05. 04. | Madarász Réka

Több hölgy idegenkedik a vágott virágtól, mert az gyorsan elhervad. Vajon mit tehetünk azért, hogy a szépséges csokorban minél tovább gyönyörködhessünk?

A természet védelméért

A természet védelméért

2022. 05. 04. | Köves Andrea

Kiemelten fontos, hogy a gyerekek számára természetes legyen: óvják és szeressék a környezetet – erre hívja fel a figyelmet a május 10-i madarak és fák napja. Sopronban ennek jegyében több kezdeményezés is várja a családokat.