Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A beporzók napja
Iskolások és óvodások is megismerték a méhecskék fontos szerepét a Lenck-villa kertjében. Fotó: Filep István

Vigyázzunk a méhekre!

A beporzók napja

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Rendhagyó múzeumpedagógiai órával várta a gyerekeket a Soproni Múzeum a beporzók napja alkalmából. A Lenck-villa udvarán egy ötcsillagos rovarhotelt is kialakítottak.

Aki szeret a természetben sétálni, kiskertet művelni, vagy örömmel ülteti el teraszán a virágos növényeket, annak kiemelt ünnep március 10., a beporzók napja. A jeles dátum a beporzásban résztvevő hasznos rovarok védelmére hívja fel a figyelmet. Minderről élménydúsan, kalandosan is lehet a gyerekeknek mesélni, ezt bizonyították a Lenck-villa kertjében megtartott múzeumpedagógiai foglalkozások. Itt kapott helyet az az ötcsillagos rovarhotel, más néven: bogárlak, darázsgarázs, méhecskehotel, amely szállást és szaporodási helyszínt nyújthat a kert rovarainak. Az érdeklődő óvodásokat és kisiskolásokat Martos Virág, a Soproni Múzeum múzeumpedagógusa kalauzolta körbe a vadregényes kertben. – Tavaly már kapcsolódtunk a beporzók napjához, hiszen nagyon fontosnak tartjuk a környezetvédelmet, ehhez tökéletesen alkalmas a Lenck-villa kertje, amely 1999-től védendő természeti érték.


A kicsik és nagyok sokkal könnyebben megértik a méhecskék fontos szerepét, ha játékosan jutnak az ismeretekhez. A Deák Téri Általános Iskola első osztályos kisdiákja, Rozsonits Szonja lelkesen mesélt a rendhagyó környezetismereti órán hallottakról: – Nagyon jó, ha a méhecskék szedik a virágport, hiszen abból lesz a méz, ami nagyon finom a kalácsomon, meg az is fontos, hogy védjük őket, mert nagyon hasznosak számunkra.


A Soproni Múzeum a közeljövőben rendszeresen tervez hasonló interaktív órákat, amelyekre várják a soproni, valamint a város környéki óvodák és általános iskolák jelentkezését.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...