A meghitt karácsony dísze
2024. 12. 04. | Madarász RékaMíg régen szinte mindenki lucfenyőt díszített fel szentestére, addig ma már az számít ritkaságnak, ha valaki nem nordmann jegenyét választ. Az ára ugy...
Zamatos, testes, illatos vagy gyümölcsös – legtöbben ezeket a jegyeket keressük egy jó borban. Egy azonban biztos: a soproni nedűk méltán híresek, bárki megtalálhatja köztük a kedvencét. A borkészítés művészete a gazdában rejlik, azonban a folyamat „boszorkánykonyhája” a pince…
(6.) A Steigler pince – bár csak 2018-ban kerültek első boraik a poharainkba – kiváló nedűinek köszönhetően hamar felkeltette a szakma érdeklődését. A bioborászat „bázisának” története is figyelemre méltó: érlelő pincéjük (Balfi út 13.) és kóstolótermük (Balfi út 15.) külön épületben található. – A Balfi út környékének pincéi – melyek a poncichternegyedben helyezkednek el – körülbelül 400–500 évesek – kezdte Lőrinczy Bálint, a Steigler pince tulajdonosa. – Az 1676-os nagy tűzvészben a város zöme leégett. Ez történt a poncichternegyed házaival is, de a pincék – melyek rakott terméskövekből készültek – megmaradtak. Az 1700-as évek elején születtek újra az út épületei, ezáltal a pincék fölötti világ „fiatalabb”, mint maguk a pincék.
A következő évtizedekről nem sok feljegyzés maradt, az azonban bizonyos, hogy egy időben a Pfandler család birtokában állt a 13-as szám alatti épület és a hozzá tartozó pince. A kései leszármazottak közül egy családtag ma is ott él. Az 1950-es évek államosítása a Steigler pince épületeit sem kerülte el. Ezután az Áfész fennhatósága alá kerültek a pincék. A rendszerváltás után, az 1990-es években Nádor Pince néven borozóként üzemelt a mostani kóstolóterem. – Én Raposa Tündétől vásároltam meg az épületeket 2016-ban, aki szintén borászkodott Sopronban – folytatta Lőrinczy Bálint. – Ő már a kóstolótermet felújította és renoválta, így vettem át tőle. A hagyományok újraélesztése miatt is esett a választásom erre a pincére. Azt gondolom, hogy egy ilyen pince sokkal jobban tükrözi a tradicionális értékeket és a szőlészmesterség szellemiségét, mint egy vadonatúj betonépület. A kóstolóterem bejáratánál meghagytuk az eredeti kinézetében a gótikus ülőfülkéket.
– Sajnos, ezek a nagyon szép történelmi pincék a mai technológia és a mai kor elvárásainak megfelelő borászathoz teljesen alkalmatlanok. De érleléshez kiválóak – vette át a szót Varga Tamás borász, birtokigazgató. – Állandó a hőmérséklet, nyáron szépen tartja a helyiség a hűvöset, így a klíma egész évben tökéletes az érlelődő borok számára.
Bálint 100 év után elevenítette fel a családi hagyományokat, és kezdett el szőlőtermesztéssel foglalkozni. Ez óriási befektetésnek bizonyult, hiszen mindent a nulláról kellett kezdenie. Nem volt nagyapától örökölt pince, tartályok vagy gépek. Ezeket és a szőlőbirtokokat is saját erőből vásárolta meg. Jelenleg 22 hektárnyi területen termel, idén 60–70 ezer palack bor készült. Ha az összes földterület termőre fordul, és az időjárás is melléjük áll, jövőre a dupla ennyi nedű várható.
Bálint és Tamás 2019-ben kezdte meg a közös munkát. Tamás érdeklődésének középpontjában a bioborászat áll. Ennek értelmében a töveket semmilyen mesterséges anyaggal nem kezelik, és a borok érlelődését nem siettetik különböző vegyületekkel. – Hagyjuk, hogy tegye, amit kell, így lesz igazán természetes. Az organikus szellemben hiszünk. Nem készítjük a borokat, hanem hagyjuk őket megszületni. Emellett abszolút hiszünk a soproni fajtákban – a kékfrankosban és a zöld velteliniben látjuk a jövő top borait – zárta a birtokigazgató.
Elismerés: A Magyar Borszakírók Köre a hagyományoknak megfelelően kiválasztotta 2024 szerintük legjobb 12–12 vörös- és fehérborát. A listára felkerült a Steigler Pincészet 2021-es évjáratú Prémium BIO Syrah vörösbora is. A pincészet az elmúlt évben az egyik kiváló fehérborával szerepelt a kiválasztottak között.
(Folytatjuk.)
Míg régen szinte mindenki lucfenyőt díszített fel szentestére, addig ma már az számít ritkaságnak, ha valaki nem nordmann jegenyét választ. Az ára ugy...
Zamatos, testes, illatos vagy gyümölcsös – legtöbben ezeket a jegyeket keressük egy jó borban. Egy azonban biztos: a soproni nedűk méltán híresek, bár...