Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A bioborászat soproni „bázisa”
Varga Tamás és Lőrinczy Bálint 2019-ben kezdte meg a közös munkát, azóta együtt üzemeltetik a Steigler pince. Fotók: Filep István

„Nem készítjük a borokat, hanem hagyjuk őket a pincében megszületni”

A bioborászat soproni „bázisa”

| Laklia-Szilágyi Andrea | Zöld Sopron

Zamatos, testes, illatos vagy gyümölcsös – legtöbben ezeket a jegyeket keressük egy jó borban. Egy azonban biztos: a soproni nedűk méltán híresek, bárki megtalálhatja köztük a kedvencét. A borkészítés művészete a gazdában rejlik, azonban a folyamat „boszorkánykonyhája” a pince…

(6.) A Steigler pince – bár csak 2018-ban kerültek első boraik a poharainkba – kiváló nedűinek köszönhetően hamar felkeltette a szakma érdeklődését. A bioborászat „bázisának” története is figyelemre méltó: érlelő pincéjük (Balfi út 13.) és kóstolótermük (Balfi út 15.) külön épületben található. – A Balfi út környékének pincéi – melyek a poncichternegyedben helyezkednek el – körülbelül 400–500 évesek – kezdte Lőrinczy Bálint, a Steigler pince tulajdonosa. – Az 1676-os nagy tűzvészben a város zöme leégett. Ez történt a poncichternegyed házaival is, de a pincék – melyek rakott terméskövekből készültek – megmaradtak. Az 1700-as évek elején születtek újra az út épületei, ezáltal a pincék fölötti világ „fiatalabb”, mint maguk a pincék.

A következő évtizedekről nem sok feljegyzés maradt, az azonban bizonyos, hogy egy időben a Pfandler család birtokában állt a 13-as szám alatti épület és a hozzá tartozó pince. A kései leszármazottak közül egy családtag ma is ott él. Az 1950-es évek államosítása a Steigler pince épületeit sem kerülte el. Ezután az Áfész fennhatósága alá kerültek a pincék. A rendszerváltás után, az 1990-es években Nádor Pince néven borozóként üzemelt a mostani kóstolóterem. – Én Raposa Tündétől vásároltam meg az épületeket 2016-ban, aki szintén borászkodott Sopronban – folytatta Lőrinczy Bálint. – Ő már a kóstolótermet felújította és renoválta, így vettem át tőle. A hagyományok újraélesztése miatt is esett a választásom erre a pincére. Azt gondolom, hogy egy ilyen pince sokkal jobban tükrözi a tradicionális értékeket és a szőlészmesterség szellemiségét, mint egy vadonatúj betonépület. A kóstolóterem bejáratánál meghagytuk az eredeti kinézetében a gótikus ülőfülkéket.

– Sajnos, ezek a nagyon szép történelmi pincék a mai technológia és a mai kor elvárásainak megfelelő borászathoz teljesen alkalmatlanok. De érleléshez kiválóak – vette át a szót Varga Tamás borász, birtokigazgató. – Állandó a hőmérséklet, nyáron szépen tartja a helyiség a hűvöset, így a klíma egész évben tökéletes az érlelődő borok számára.

Bálint 100 év után elevenítette fel a családi hagyományokat, és kezdett el szőlőtermesztéssel foglalkozni. Ez óriási befektetésnek bizonyult, hiszen mindent a nulláról kellett kezdenie. Nem volt nagyapától örökölt pince, tartályok vagy gépek. Ezeket és a szőlőbirtokokat is saját erőből vásárolta meg. Jelenleg 22 hektárnyi területen termel, idén 60–70 ezer palack bor készült. Ha az összes földterület termőre fordul, és az időjárás is melléjük áll, jövőre a dupla ennyi nedű várható.

Bálint és Tamás 2019-ben kezdte meg a közös munkát. Tamás érdeklődésének középpontjában a bioborászat áll. Ennek értelmében a töveket semmilyen mesterséges anyaggal nem kezelik, és a borok érlelődését nem siettetik különböző vegyületekkel. – Hagyjuk, hogy tegye, amit kell, így lesz igazán természetes. Az organikus szellemben hiszünk. Nem készítjük a borokat, hanem hagyjuk őket megszületni. Emellett abszolút hiszünk a soproni fajtákban – a kékfrankosban és a zöld velteliniben látjuk a jövő top borait – zárta a birtokigazgató.

Elismerés: A Magyar Borszakírók Köre a hagyományoknak megfelelően kiválasztotta 2024 szerintük legjobb 12–12 vörös- és fehérborát. A listára felkerült a Steigler Pincészet 2021-es évjáratú Prémium BIO Syrah vörösbora is. A pincészet az elmúlt évben az egyik kiváló fehérborával szerepelt a kiválasztottak között.

(Folytatjuk.)

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek