Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A családok érdekében
Közösségi terek sora jön létre: strand, vízisport-központ, vitorláskikötő épül, a családoknak parkok, játszóterek. Egy eddig illegális szemétlerakónak használt, elhanyagolt nádasból 12 hektár

Dr. Orbán Balázs: A kormány támogatja a Fertő-part fejlesztését

A családok érdekében

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

A kormány továbbra is támogatja a Fertő-part fejlesztését. Ezt dr. Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára, miniszterhelyettes válaszolta a parlament hétfői ülésnapján Barcza Attilának.

Sopron és térsége országgyűlési képviselője a Fertő kapcsán az alábbi kérdést tette fel Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszternek: a baloldal folyamatos támadásai ellenére kitart-e a fejlesztés mellett Magyarország kormánya? A választ a miniszter képviseletében dr. Orbán Balázs adta meg.

A képviselő bevezetőjében kitért arra, hogy a Sopron–Fertő-térség megállíthatatlanul fejlődik. Elkezdődött az ország legnagyobb vidéki turisztikai beruházása.

– Sajnálatos, hogy a baloldal – a Jobbiktól a DK-ig – ezt a hiánypótló beruházást tűzte zászlajára, és hazugságokkal próbálja akadályozni a fejlesztést. Az ellenzék hazug módon szállodaberuházásnak titulál egy olyan fejlesztést, amely rengeteg családnak okoz majd örömöt a számtalan közösségi funkciónak köszönhetően. A beruházás révén végre a Fertő tó magyar oldalán is kulturált strand lehet, amely véget vet annak, hogy néhány kiváltságos – főleg osztrák vagyonos ember – kisajátítsa a Fertő tó magyar oldalának az egyetlen közvetlen vízparti szakaszának 50 százalékát. Egy olyan civil csoportosulásra hivatkoznak, amelynek a jobbikos Brenner Koloman az alapítója – és amely csoport, élén Brenner Kolomannal – kizárólag osztrák érdekeket képviselve egy magyar fejlesztést támad minden létező fórumon.

Barcza Attila ezt követően kifejtette, hogy itt született és itt is él, és tudja, a soproni családoknak elegük van abból, hogy Ausztriába kell menniük, ha kulturált tóparti kikapcsolódást szeretnének, majd így folytatta: – Önök tiltakoznak az ellen, hogy a Fertő tó magyar oldalán szabadidős központ épüljön, de nem tiltakoznak azért, hogy Ausztriában legalább egy tucat ugyanolyan központ van évtizedek óta. Tiltakoznak, hogy parkoló épül a strandhoz, de nem tiltakoznak azért, hogy néhány kilométerrel arrébb 6 ezer férőhelyes víziszínpad van a tavon. Osztrák baloldali politikusokhoz járnak át, hogy együtt támadják a magyar fejlesztést. Önök a saját hazájukat gyarapító, az itt élő embereknek örömet szerző fejlesztést akarnak betiltani, leállíttatni, csak azért, hogy osztrák gazdasági érdekeket szolgáljanak…

A fejlesztés valamennyi környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi engedéllyel rendelkezik. Jóváhagyta az ICOMOS magyar tanácsa, támogatják a Ramsari Egyezmény Magyar Nemzeti Bizottsága és a nemzeti park, a világörökségi egyesület, a polgármesterek, és támogatják mindazok, akik valósan használták és használni szeretnék a területet. Egyedül az ellenzéki politikusok nem támogatják. Kérem, hagyják abba az osztrák érdekek előtérbe helyezését a magyar családokéval szemben! A fejlesztés gazdasági és turisztikai eredményein keresztül nagyságrendileg segíti majd a hazai vállalkozásokat a térségben.

Dr. Orbán Balázs válaszában többek között kijelentette, a magyar kormány továbbra is támogatja a Fertő-part világörökségi szintű fejlesztését a magyar családok érdekében, hiszen sokkal többről van szó, mint egy szállodaépítésről. A beruházás szerepel a Modern Városok Programban, amelyről Sopron városa és a kormány 2015-ben állapodott meg. A fejlesztésnek köszönhetően válnak megőrizhetővé és bemutathatóvá a természeti értékek.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...