Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A fehér tündérrózsa az év vadvirága
A fehér tündérrózsával leggyakrabban a Tisza és a Dráva völgyében, valamint a Kisalföldön lehet találkozni.

A fehér tündérrózsa az év vadvirága

| Zöld Sopron

Megszavazták az év vadvirágát, amely a fehér tündérrózsa lett. A kezdeményezés célja, hogy a nagyközönség jobban megismerje a hazánkban élő, ritka vagy ritkulóban levő növényfajokat.

Az internetes voksolás résztvevőinek 47 százaléka szavazott a fehér tündérrózsára (Nymphaea alba), míg 33 százalék a vízi rucaörömöt (Salvinia natans), 20 százalékuk pedig a mocsári aggófüvet (Senecio paludosus) választotta.

Magyarországon 2011-ben indult az év vadvirága mozgalom – ennek részeként minden évben kiválasztanak egy figyelemre érdemes növényt.

A fehér tündérrózsa Magyarország úszóhínár-társulásainak jellegzetes tagja. Elsősorban iszapos talajú tavakban, holt medrekben fordul elő, de lassan a folyó vizekben is megjelenik. Vastag gyöktörzsével az aljzatban gyökerezik, levelei és virágai akár 3–4 méter mély vízből kinőve a víz felszínén úsznak. Hazánkban leggyakrabban a Tisza és a Dráva völgyében, valamint a Kisalföldön lehet találkozni vele.

A tündérrózsákat a világ minden részén a megtisztulás és újjászületés szimbólumának tartják. 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Kész a fülesbagolyleltár

Kész a fülesbagolyleltár

2024. 02. 14. | Madarász Réka

Sopron külterületén 2, Győr–Moson–Sopron vármegyében 1027 erdei fülesbaglyot számláltak össze az önkéntesek év elején. Ez minden eddiginél nagyobb szá...