Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

A házi lekvárnak nincsen párja!

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Elérkezett a befőzés ideje: a kézműves, illatos lekvároknak nincs párjuk. A szakember szerint bátran kísérletezhetünk az ízekkel, csupán néhány alapvető szabályra érdemes odafigyelnünk.

Téglás Edit (Edó) számára a lekvárok, zöldségkrémek, ­chutneyk készítése, a befőzés egyfajta terápia. Szenvedélyesen szeret kísérletezni az ízekkel, fűszerekkel, tapasztalatait másokkal is örömmel megosztja: – Még tart az eper- és a rebarbaraszezon: különleges ízvilágot eredményez, ha a kettőt párosítjuk – kezdte Edó. – Évek óta nagy kedvence a családomnak a chilis csokis eperlekvár. Arra kell figyelni, hogy a forró lekvárhoz szép lassan kell hozzácsorgatni az olvasztott csokit, hogy finoman elegyedjen a két massza. Az eperlekvárt ízesíthetjük az illatos, közkedvelt levendulával is.

Edó a cseresznyelekvárt egy csöppnyi rummal és citrommal „kényezteti”, amelytől üde, friss lesz a végeredmény, ráadásul a pici alkohol a lekvár tetején a tartósításban is segít.

Minden háziasszony rémálma, hogy a gondosan befőzött lekvárjai megromlanak, vajon mire figyeljünk, hogy ez ne történjen meg? – tettük fel a kérdést a szakembernek.

– A legfontosabb alapszabály a tisztaság: az üvegeket a befőzés előtt ki kell sterilizálni – hangsúlyozta Edó. – Az alapos elmosás után berakom azokat a sütőbe, a hőmérsékletet szép lassan emelem 100 fokra: ezzel biztosítom a csírátlanítást, majd a kupakokat, a merítőkanalat és a szűrőtölcsért kifőzöm. Érdemes arra figyelni, hogy a forró lekvár a meleg üvegbe kerüljön, így az nem pattan el. Minderre figyelve nincs szükség tartósítószerre, évekig eláll. Ilyen módon akár cukormentesen is készíthetünk lekvárt. 

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...