Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A kevesebb néha több?!
A dietetikus szerint egy gondosan összeállított növényi alapú nappal is biztosítani tudunk minden makrotápanyagot a szervezetünk számára. Fotóillusztráció

A kevesebb néha több?!

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Napjainkban egyre többet hallani arról, hogy túlzottan sok húst fogyasztunk. Mindez nem csupán az egészségünk szempontjából lehet káros, de a környezetünket is nagymértékben terheli.

A húsfogyasztás iránti növekvő igény nagy nyomást helyez az élelmiszer-előállítókra, kimeríti a természeti erőforrásokat, és tönkreteszi az ökoszisztémát. A húson alapuló étkezés például 10-szer több vizet igényel, mint a növényi étrend, de a haszonállattartás az üvegházhatású gázok kibocsátását is jelentős mértékben növeli. Adódik a kérdés: mi lehet a helyes húsfogyasztás mértéke?

– Egyetértek azzal, hogy átlagosan túl sok húst eszünk, akár napi több alkalommal is fogyasztja a magyar társadalom a húsféléket – kezdte Fülöp Lili dietetikus. – Ha magas állati eredetű fehérjebevitelünk van napi szinten, akkor az növelheti például a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Éppen ezért érdemes húsmentes napokat beiktatni az étkezésünkbe, egy gondosan összeállított növényi alapú nappal is biztosítani tudunk minden makrotápanyagot a szervezetünk számára. Egy-két húsmentes nappal már sokat tehetünk az egészségünkért és a környezetünk védelméért.

A szakember arra is rámutatott, hogy a húsfogyasztásnál nem csupán a fehérjékre, hanem a zsírtartalomra is érdemes odafigyelni. Egy mérsékelten alacsony zsírtartalmú, koleszterinben szegény étrend betartásával csökkenthetjük az érelmeszesedés kockázatát, illetve a „rossz” koleszterin, azaz az LDL szintjét is optimalizálhatjuk. Sok kutatás rávilágított arra, hogy a daganatos megbetegedések kockázatát is csökkenthetjük, ha a húsfogyasztást kicsit háttérbe szorítjuk. A WHO ezzel foglalkozó szakbizottsága a vörös húsok túlzott fogyasztásáról mondta ki, hogy mérsékelten rákkeltő hatással bírhat. Ugyanúgy a feldolgozott húskészítmények, felvágottak, pácolt, füstölt termékek nagymértékű fogyasztása is daganatkeltő hatású lehet.

– Mi, dietetikusok a húsfogyasztásról nem „fekete-fehér” módon vélekedünk – emelte ki a szakember. – Csupán a mértéket kell megtalálni. A húsmentes napoknak azonnal érezhető hatásai vannak: könnyedebbé válhat az emésztés, ezáltal energikusabbá válunk, illetve az ilyenkor bevitt extra rost hatására az immunrendszerünk is erősödik, ráadásképpen ha tudatosan állítjuk össze az étrendünket, még a testsúlyunkból is „faraghatunk” kicsikét.

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...