Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A legvirágosabb soproni kert
Közösen szépíti háza kertjét Kovács Péter és felesége – nem a dicsőségért, hanem a maguk örömére dolgoznak. Fotó: Pluzsik Tamás

Gül Baba is megcsodálná Kovács Péterék családi házának kertjét

A legvirágosabb soproni kert

| Pluzsik Tamás | Zöld Sopron
A legvirágosabb családi ház kategória győztese lett a Virágos Sopronért környezetszépítő versenyen Kovács Péter és felesége Balf határában lévő ingatlanja. Kertjükben csak rózsából több mint száz (nagyrészt különböző!) tő pompázik...

Ismerősként fogadott Kovács Péter és felesége, hisz néhány évvel ezelőtt már jártam náluk az Erdő soron lévő családi házuk kertjében. Akkor a feleség, Erzsike nyert ugyanebben a kategóriában, most pedig a férje nevezett, és vehette át a szervezőktől az első helyezésért járó jutalmat.


– Közös munka ez – fogalmazott Péter. – Nem is lehetne egyedül csinálni, a kertben mindenkinek megvan a maga reszortja, a feleségem például az „öntözésfelelős”. Nyertünk már országos díjakat is, legutóbb a Kertvilág Magazin „Az év kertje” megmérettetésén diadalmaskodtunk, de hangsúlyozni szeretném, hogy nem a díjakért, a dicsőségért, hanem a magunk örömére szépítjük a környezetünket. Persze mi tagadás, jólesik az elismerés is.


Szinte hihetetlen az a virág- és növényorgia, ami fogadja a kertbe betérő látogatót.

– Előbb kellett volna jönnie fényképezni, mert a rózsák már elvirágoztak, és a fű sem olyan, sőt semmi sem, mint két hónappal ezelőtt – mondta Péter, akitől azt is megtudtam, hogy az aszályos időszak nemcsak a növényeket, de a pénztárcájukat is próbára tette. Locsolásra havonta több mint húsz köbméter vizet használtak el. Több mint száz, nagyrészt különböző rózsatő pompázik a kertben, ezek Péter kedvencei, közülük is a diszkrét, mézillatú Nosztalgia rózsa, amit vadrózsából maga a házigazda szemzett. Rögtön ott van mellette egy különleges, rózsaillatú begónia, a szomszédságában pedig a csodálatos sárkányszárny-begónia, ami idén először virágzik a kertben, aztán egy meseszép korallfuksziát mutatott Erzsike, mert mint mondta, ahogy Péternek a rózsák, neki ezek a kedvencei.

Nehéz volt búcsút venni Kovácsék kertjétől, kifelé menet még megcsodáltam a gömbformára vágott tiszafát és selyemfenyőt, a különleges kagylóciprust és a szabályos, kúp alakú cukorsüvegfenyőt. Nincs mit hozzátenni: Gül Baba is csettintene, ha meglátogatná Kovácsékat. 

Kapcsolódó cikkek