Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A lemosópermetezés ideje
Fotó: Filep István

Tavaszi készülődés a kertben

A lemosópermetezés ideje

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Az utóbbi évek enyhe időjárásának köszönhetően rengeteg kórokozó és kártevő telel át. Az időben elvégzett lemosópermetezéssel nemcsak csökkenthetjük a számukat, hanem meg is könnyíthetjük a saját életünket.

Verőfényes napsütéssel kezdődött a tavasz, ami sokunkat kicsalt a természetbe. Bizonyára már többen nekikezdtek a tavaszi munkálatoknak a kertben, többek közt megmetszették a gyümölcsfákat.

– Ahogy megszűnnek a fagyok, az enyhe időjárás beköszöntével a növények nyugalmi időszaka is véget ér: fokozatosan megpattannak a rügyek, felkészülnek a gyümölcsfáink a virágzásra – tudtuk meg Horváth Gábortól, a Roth-technikum kertészeti tangazdaságának vezetőjétől. – Mielőtt ez megtörténne, érdemes elvégeznünk az egyik legfontosabb növényvédelmi tennivalót: az úgynevezett lemosópermetezést. A tevékenységet célszerű metszés után időzíteni, így ugyanis nemcsak kevesebb lémennyiségre lesz szükségünk, hanem a metszési, vágási felületeket is fertőtleníthetjük.

A permetezés időpontját érdemes gondosan megterveznünk: figyeljük az időjárás-előrejelzést, és célozzunk meg fagymentes, szélcsendes napokat!

– Mivel a növények vegetációs időszaka előtt vagyunk még, nincsen lombozat, amelyet károsíthatnánk, így nagy lémennyiséggel dolgozhatunk – egyenletesen lefedve a fa minden részét. Erre a rügyfakadás után már nem lesz lehetőségünk a perzselés veszélye miatt – folytatta Horváth Gábor. – A nagy lémennyiségnek természetesen a hatóanyag-tartalma is magasabb, így a kártevőkkel is jobban elbánik.

A lemosópermetezéshez használhatunk réztartalmú szereket, melyek – a lisztharmat kivételével – a legtöbb gomba és baktérium ellen hatékonyak vagy kéntartalmúakat, amelyek kifejezetten az áttelelő lisztharmatgombákat károsítják. Léteznek olajos készítmények is, amelyek a különböző rovar- és atkakártevők ellen nyújtanak védelmet.

– Kereskedelmi forgalomban kaphatóak kimondottan a tavaszi lemosópermetezéshez kifejlesztett növényvédőszerek, amelyek akár mindhárom hatóanyagot tartalmazhatják. Ha nem célirányosan szeretnénk permetezni, ezek megfelelő választásnak bizonyulhatnak – zárta a szakember. 

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...