Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A szép zöld pázsit titka
A szép gyep folyamatos gondozást igényel, lényeges az öntözés is. Fotóillusztráció

Fontos a rendszeres fűnyírás – átlagosan hetente kell elvégezni

A szép zöld pázsit titka

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Elérkezett a kisebb-nagyobb kertekben a füvesítés időszaka. Mindenki szépen zöldellő pázsitra vágyik, ám a mutatós gyep rendszeres gondozást igényel.

– Ha új terepet szeretnénk füvesíteni, vagy a meglévő gyepet felújítani, akkor az első lépés a talaj megfelelő előkészítése – kezdte Varga András, aki 40 esztendeje vezeti feleségével együtt az egyik bánfalvi gazdaboltot. – Laza, morzsalékos felületet kell képezni, majd gyomirtást végezni, amelyet javasolt kétszer is megtenni. Ezt követően, 2–3 hét múlva, a magvetés előtt keverjünk nitrogén tartalmú műtrágyát a talajba. Egy kilogramm fűmag nagyjából 30 négyzetméterre elegendő, javaslom, hogy két rétegben szórjuk el: a felét a felületre, majd gereblyézzük össze a földdel, a maradékot is szórjuk rá a földre, aztán hengerezzük le! Fontos, hogy állandóan nyirkos legyen az első hetekben a talaj, de később is lényeges a rendszeres öntözés.

A szakember az első fűnyírás fontosságára is felhívta a figyelmet. Ha nagyjából tíz centire megnő a növény, akkor el kell végezni az első nyírást, ha ez nem történik meg, akkor megdőlnek a fűszálak, és nem kap levegőt a tövük, emiatt kipusztulnak. Ezután is kiemelt a szerepe a rendszeres fűnyírásnak, átlagosan hetente, de csapadékosabb nyári időszakban akár 3–4 naponta is elvégezhetjük ezt a munkát. Szárazabb napokban a kora reggeli locsolás az ajánlott. Ősszel sem maradhat el a műtrágyázás, ám akkor a háromkomponensű összetétel a javasolt: a nitrogén mellett fontos a foszfor és a kálium. Mint kiderül: sokan az őszi fűmagvetésre esküsznek a csapadékosabb időjárás miatt.

– A gyors kelésű sportkeverék nagy igénybevételnek kitett gyepterületek, játszóterek, hétvégi telkek, sportolásra használt gyepfelületek létesítésére, valamint felújítására kiválóan alkalmas – tette hozzá Varga András. – Keresett a szárazságtűrő instant fűmagkeverék, amely kiválóan alkalmas kikopott, kiszáradt területek gyors felülvetésére. A nagy terhelésnek kitett területeken a pázsitkeveréket ajánljuk.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...