Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A talajtakarás előnyei
A talajt takarhatjuk többek közt levágott fű nyesedékével, felaprított lombbal vagy avarral, ágdarálás során képződött nyesedékkel és szalmával is. Fotóillusztráció: Filep István

A mulcsozás véd a kiszáradástól

A talajtakarás előnyei

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Hamarosan beköszönt a nyár, kerti veteményeseinkben pedig már meg is jelentek a gyomok. Ráadásul még naponta öntözni is kell. Talajtakarással azonban jelentősen csökkenthető a gyomlálással és a locsolással eltöltött idő is.

A talajtakarás vagy mulcsozás megvédi a talajt a kiszáradástól, ami a csapadékban nem bővelkedő meleg évszakban különösen hasznos.

– Távol tarthatjuk a gyomok jelentős részét is, csak az agresszív gyomnövények – mint például az apró szulák – tudják áttörni a mulcsréteget, ezeket viszont kézzel is könnyedén kihúzhatjuk – tudtuk meg Horváth Gábortól, a Roth-technikum kertészeti tangazdaságának vezetőjétől. – Javítjuk vele a termőtalajunk minőségét is, hiszen a talajlakó élőlények a szerves anyagot átalakítják a növényeink számára felvehető és hasznos tápanyagokká, ezen kívül a talajszerkezetre is jótékony hatással van. Elkerüljük vele öntözéskor vagy egy erősebb nyári zápor után a sár felverődését, kevésbé fog rothadni a termés, és csökken a gombás fertőzés veszélye is.

A talajt takarhatjuk többek közt levágott fű nyesedékével, felaprított lombbal vagy avarral, ágdarálás során képződött nyesedékkel és szalmával is. Figyeljünk, hogy ezek mind szerves anyagok, így a lebomlásuk tovább folytatódik, ami nitrogént von el a talajból. Következésképpen gondoskodni kell növényeink tápanyagellátásáról.

– Ebben az időszakban a levágott fű nyesedéke áll legnagyobb mennyiségben a rendelkezésünkre, ám ennek felhasználásánál is érdemes szem előtt tartani néhány dolgot – folytatta a kertgondozás szakértője. – Az az ideális, ha már kiszáradt fűmulcsot terítünk a növények közé, de ha nem akarunk bajlódni a fű kiszárításával, a friss nyesedéket is felhasználhatjuk. Ebben az esetben azonban ügyeljük rá, hogy ne terítsük túl vastagon, mert befülledhet, inkább többször kevesebbet szórjunk a talajra!

A fűmulcsot bokrok és sövények alatt is használhatjuk. Kevésbé esztétikus ugyan, mint a fenyőkéreg, viszont pénztárcakímélő. Lehetőleg olyan nyesedéket használjuk, amelyben még nincsen érett gyommag, de a rendszeresen nyírt gyepnél ez a veszély nem is áll fenn. Vegyszerezett pázsit nyesedékét ne használjuk fel erre a célra!

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...