Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A talajtakarás előnyei
– A helyesen végzett mulcsozásnak köszönhetően a talaj meg tudja tartani a nedvességet, így kevesebb öntözésre van szükség – mondta lapunknak Mogyorósi Rita. Fotó: Filep István

A mulcsréteg megakadályozza a talajeróziót

A talajtakarás előnyei

| Madarász Réka | Zöld Sopron

A fedetlen talajfelszín a meleg nyári napokon gyorsan kiszárad, a területet pedig ellepik a gyomok. Elsősorban ezért nagy jelentőségű a talajfelszín takarása, vagyis a mulcsozás.

A mesébe illő virágvölgyi kertjéről városszerte ismert Mogyorósi Rita 12 éve folyamatosan gyűjti a tapasztalatokat. Az a célja, hogy vegyszerek használata nélkül tartsa fenn a talaj természetes egyensúlyát. Az eredmény pedig magáért beszél.

– A mulcsréteg legnagyobb előnye, hogy megakadályozza a talajeróziót – tudtuk meg a hobbikertésztől. – A helyesen végzett mulcsozásnak köszönhetően a talaj meg tudja tartani a nedvességet, így kevesebb öntözésre van szükség. Visszaszorítjuk a gyomokat, így nem kell kapálni, gyomlálni. Azáltal pedig, hogy nem bolygatjuk meg a talajt, az élővilág nyugalmát sem zavarjuk meg, sőt, a képződő humusszal tápanyagot is biztosítunk számára.

Mulcsot vásárolhatunk a kertészetekben, ám magunk is előállíthatjuk – bármiből, amit a kertben levágunk.


– Minden, amit a növényekről levágok, visszakerül a talajba: a lágyszárú növények, az ágdarálék, a fenyőtüske, a lehullott falevelek – folytatta Rita. – A fűnyesedék remek alapanyag, viszont vagy nagyon vékonyan szórjuk el, vagy előtte szárítsuk meg! A fahamut és a konyhai, növényi hulladékot is az ágyások közé szórom, sőt, még a kávézaccot is, ami savanyítja a talajt, a ledarált tojáshéj pedig kalciumot biztosít számára. Az istállótrágyát szalmával keverem. A szalma szellőzést biztosít a talaj számára, viszont mivel nitrogént is elvon, fontos, hogy zöld mulcsot is használjunk.

Rita ősszel egy új talajtakaró eljárást kezdett el alkalmazni: szorosan egymás mellé fektetett kartonpapírokat, melyekre 10–15 centiméter vastag mulcsréteget helyezett, majd jól beöntözte. Legalább egyéves folyamat, mire a gyomok eltűnnek, de megéri: mivel a talaj rengeteg tápanyagot kap, egészségesek lesznek a növények anélkül, hogy műtrágyát alkalmaznánk vagy permeteznénk. Addig is a kinőtt gazok tetejét tépkedjük le, és tegyünk rájuk egy réteg mulcsot!

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...