Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A tuják gondoskodást igényelnek
Nagy veszélyt jelent a tujákra a boróka-tarkadíszbogár, megjelenését pamacsszerűen elhalt, barna ágak jelzik. Fotó: illusztráció

Növényápolás

A tuják gondoskodást igényelnek

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Egyre nagyobb gondot jelent a környéken a tuják pusztulása. Megfelelő feltételek biztosításával azonban megelőzhető a kártevők megjelenése, ám akkor sincs veszve minden, ha már megtámadták az örökzöldjeinket.

Mivel egy tujasövény monokultúrát alkot, terített asztal a kártevők számára. A hosszú távú megoldást az jelentené, ha a kertek kialakításakor a változatosság lenne a fő szempont. A másik problémát az okozza, hogy a kertművelők gyakran kiirtják a kártevők természetes ellenségeit. Bár nagy veszélyt jelent a boróka-tarkadíszbogár, nem minden az ő műve: bizonyos gombák ellen is érdemes védekezni.

– Kulcsfontosságú, hogy a tujákat megbízható helyről szerezzük be – javasolta dr. Tuba Katalin, a Soproni Egyetem Erdő- és Természeti Erőforrás-gazdálkodási intézetének egyetemi docense. – Adjuk meg a növénynek a lehetőséget arra, hogy megtelepedjen, vagyis ne akarjunk rögtön nagyot! Mivel az örökzöldeknél meg kell lennie a gyökér és a zöld rész megfelelő arányának, az egy méternél kisebb példányokat részesítsük előnyben!


A levéltrágyáról vagy a talajon keresztül adagolt trágyáról már az ültetésnél gondoskodni kell. Neuralgikus pont a növény vízellátása, ha ez biztosított, nem tud annyi boróka-tarkadíszbogár megtelepedni, amennyi elpusztítaná. A vízellátáshoz megfelelő szélességű (konténeres fánál minden oldalról legyen egy kis lapátnyi hely) és mélységű (amekkora mélységű helyről kivettük) gödör szükséges.

– A kártevő megjelenését pamacsszerűen elhalt, barna ágak jelzik – folytatta a kertész­mérnök. – Ilyenkor meg kell nézni, hogy a törzs és az ág határán vannak-e lárvák vagy járatok. Ha igen, akkor az ágat minél mélyebben vágjuk le a lárvákkal/ járatokkal együtt! Mivel a pikkelylevelűek csak a zöld részükig visszametszve tudnak kihajtani, akkor van szerencsénk, ha a kártevő nem jutott be a törzsbe.

Mivel a díszbogarak melegigényesek, többnyire a napos helyeken jelennek meg először. Maga a kifejlett bogár ártalmatlan, a lárvája jelenti a valódi veszélyt. A tojásaikat júniusban rakják, és a fának azt a részét fogyasztják, ahol a legaktívabb az anyagcsere. A metszést lehetőleg ne ebben az időszakban végezzük! Védekezni ellenük locsolással, pára biztosításával, levéltrágyával lehet. Ha a lárvajáratokat, a „D” alakú kibújási nyílásokat már a törzsekben is észleljük, a legjobb megoldás az, ha a sövényt szakaszonként lecseréljük, aranyesővel, borbolyával, japánbirssel, tűztövissel vegyesen ültetjük.

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...