Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

A virágos erkélyekért
Horváth Sándor erkélyén most is virágzik a színpompás árvácska, amelyet tavaly ősszel ültetett el. Fotók: Filep István

A legtöbb növény folyamatos gondozást, törődést igényel

A virágos erkélyekért

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Azok a szerencsések, akik szép nagy erkéllyel rendelkeznek, egész évben örvendhetnek a természet szépségének az otthonukban is. A bátrabbak a hagyományos balkonnövényeken kívül különlegesebb fajokkal is kísérletezhetnek.

A melegebb évszakban virágzó növények legismertebb csoportját a hagyományos nyári virágok alkotják. Ezek közé tartozik a muskátli, melynek két típusa van: az álló és a futó. A futómuskátli két változata pedig a hosszan lenyúló, szimpla és a félfutó, dupla virágú.

– A muskátli előnye, hogy egy–másfél hetet is kibír öntözés nélkül – tudtuk meg Horváth Sándortól, a GYSEV Zrt. nyugalmazott főkertészétől. – A másik hagyományos nyári virágunk, a petúnia ennyire már nem igénytelen: kétnaponta locsolni kell, különben hamar meglankad. Az előbb említett növények a napos és félnapos helyeket kedvelik. Ezeknek híján tökéletes választás az árnyékkedvelő fuxia és a begóniafélék. Mindegyiknek van telt és szimpla virágú változata, különböző színekben kaphatóak az üzletekben.

Ha valaki azt szeretné, hogy télen is a természet üdeségében gyönyörködhessen az erkélyén, érdemes mélyebb ládába törpe örökzöldeket – tuja-, fenyő- és/ vagy borókafélé­ket – ültetnie. Amikor ősszel megérkeznek az első fagyok, és tönkremennek a nyári virágok, már közéjük is telepítheti a hagyományos kétnyári növényeket, a nefelejcset, az árvácskát és a gombvirágot, amelyek tavasszal borulnak virágba. Nagyon mutatós a díszkáposzta és a sárga viola is. Amikor ezek levirágoznak, már el is ültethetjük a nyári virágokat, amelyek többnyire trópusi és mediterrán égövről származnak, ezért nem érdemes őket a fagyosszentek, május 10-e előtt elültetni.

– Ha valaki kezdő „kertészként” nem akar csalódni, fontos figyelembe vennie, hogy hol van a növény hazája, és ott milyen körülmények között él – folytatta Sanyi bácsi. – A hagyományos balkonnövényeken kívül vannak különleges fajok is, például a dipladenia (tölcsérjázmin), amit azért kedvelnek kevésbé, mert nehéz átteleltetni. Az ólomvirág hátránya, hogy csak június környékén kezd el bimbókat hozni, viszont a fagyokig állandóan nyílik. Ha déli hangulatra vágyunk, díszíthetjük az erkélyünket citrom-, narancs- vagy mandarinfával is, a világjárók pedig választhatnak kaktuszokat és pozsgásokat is, ugyanis ezek hetekig is kibírják víz nélkül.

Kapcsolódó cikkek

Fermentált finomságok

Fermentált finomságok

2021. 04. 07. | Köves Andrea

Egyre népszerűbb a zöldségek, gyümölcsök fermentálása, azaz erjesztése, amellyel különleges, izgalmas ízvilágot érhetünk el, ráadásul az immunrendszerünket is erősítjük.

Szelektív szigetes üveggyűjtés

2021. 04. 07.

Amilyen gyakran elhangzik a kérdés, hogy az üveghulladék szelektív gyűjtésére miért nincs lehetőség házhoz menő rendszerben, a válasz legalább annyira egyszerű. Az üveg nehéz és törékeny, így műanyag zsákban gyűjteni nem lehetséges.