Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A zöld utat mutatják
Sopronban évente nagyjából 10 százalékkal nő az újrahasznosítható hulladék mennyisége. Fotóillusztráció: Filep István

Sopronban 26 szelektívhulladékgyűjtő-sziget található

A zöld utat mutatják

| Etzl Edgár | Zöld Sopron

Országos zöld pályázat döntőjébe jutott az STKH szemléletformáló programja, melynek részeként a szelektívhulladékgyűjtő-szigetek kukáinak matricáit cserélik le.

A Greengage 2022 – A „Zöld elkötelezettség díja” országos pályázat döntőjébe jutott a Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. (STKH) az „Irányt mutatunk: szemeteljünk JÓL!” elnevezésű matricakampánya kommunikációs megoldások kategóriában.

– Az új matricák tervezésére grafikai pályázatot írtunk ki, amelyre 18 mű érkezett – mondta Éder Andrea, az STKH stratégiai igazgatóhelyettese. – A győztes pályaművet a soproni kötődésű Balogh Tímea grafikus gyakornok küldte be. Ötven dolgozónk vállalta, hogy felelős polgárként baráti és családi körben munkaidőn túl matricázza fel a gyűjtőedényeket. A fenntartható jövő szempontjából kulcsfontosságú, hogy a lakosság helyesen kezelje a hulladékot, ezért tartjuk fontosnak, hogy a tájékoztatás mellett példát is mutassunk.


Sopronban 26 szelektívhulladékgyűjtő-sziget található. A papíros kukába lapított kartondobozt, hullámpapírt, újságpapírt, szórólapot és prospektusokat tegyünk, használt papír zsebkendőt, szalvétát, zsíros papírt, indigót és matricákat ne! Az üveggyűjtőbe befőttes és bébiételes, valamint italos üvegeket helyezhetünk el szárazon, kupakkal együtt. Szemüveget, tükröt, hőálló üvegedényt, vegy- és gyógyszeres üveget, kerámiát, villanykörtét és ablaküveget ne dobjunk a kukába! A fém- és műanyaggyűjtőbe fólia, nejlontáska, mosószeres és üdítős flakon, többrétegű tejes és üdítős doboz, aludobozok és konzervek valók, szárazon és lapítva. Olajos, vegyszeres és festékes flakonokat, illetve nem csomagolás eredetű műanyagot, például játékokat, fogkeféket ne ide rakjunk!

Illés Árpádtól, a vállalat újrahasznosítási részlegvezetőjétől megtudtuk, a szelektívhulladékgyűjtő-szigetekről havonta mintegy ötven tonna helyesen válogatott hulladékot, de mintegy tizennyolc tonna szabálytalanul elhelyezett szemetet is összeszednek. Városunkban folyamatosan, évente nagyjából tíz százalékkal nő az újrahasznosítható hulladék mennyisége. Az STKH kampányának köszönhetően eddig harmadával csökkent a gyűjtőszigeteken szabálytalanul kihelyezett szemét mennyisége.

(A Greengage 2022 – A „Zöld elkötelezettség díja” országos pályázat díjátadóját írásunk megjelenésének napján tartották.)

Kapcsolódó cikkek

A vágott virágok titkai

A vágott virágok titkai

2022. 05. 04. | Madarász Réka

Több hölgy idegenkedik a vágott virágtól, mert az gyorsan elhervad. Vajon mit tehetünk azért, hogy a szépséges csokorban minél tovább gyönyörködhessünk?

A természet védelméért

A természet védelméért

2022. 05. 04. | Köves Andrea

Kiemelten fontos, hogy a gyerekek számára természetes legyen: óvják és szeressék a környezetet – erre hívja fel a figyelmet a május 10-i madarak és fák napja. Sopronban ennek jegyében több kezdeményezés is várja a családokat.