Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ablakunk ünnepi dísze
A mikulásvirág 15 és 20 fok között érzi legjobban magát

A mikulásvirág 15 és 20 fok között érzi legjobban magát

Ablakunk ünnepi dísze

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Az ünnepek közeledtével sokan nem bírnak ellenállni az üzletek polcain pirosló mikulásvirágnak. Hogy sokáig gyönyörködhessünk benne, érdemes az igényeinek megfelelően ápolni.

A mikulásvirág őshazájában, Mexikóban négy méter magasra is megnövő cserje, melynek dugványait törpésítő szerrel kezelik, hogy alacsonyabb, zömökebb példányokká fejlődjenek. Akár 10–15 évig is elélhet, de szinte mindenkinek kihívást jelent még az is, hogy a telet átvészelje.  

– Nagyon fontos, hogy ép, egészséges növényt válasszunk, melynek pici sárga virágai még bimbósak – tudtuk meg Jády-Mórocz Lívia virágüzlet-tulajdonostól. – Mielőtt hazavisszük, csomagoljuk be, mert könnyen megfázhat, és akkor ledobja a leveleit. A huzattól otthon is védeni kell. Hazaérkezéskor rakjuk először hűvösebb helyre, majd fokozatosan szoktassuk az otthon melegéhez. A 15 és 20 fok közötti hőmérséklet ideális a számára.

Mivel a növény magas tőzegtartalmú ültetőközegben van, amelynek tápanyagtartalma hamar kimerül, érdemes még a védőfólia levétele előtt átültetni. A lakásban a lehető legvilágosabb helyre tegyük, óvjuk a fűtőtest hőjétől! Ne öntözzük túl, de legyen mindig enyhén nedves a földje! Február környékére virágzik el, ekkortól már ne locsoljuk túl gyakran!

– A növény áprilisra megszabadul a felleveleitől. Vágjuk vissza a hajtásait 15–20 centiméteresekre, a főhajtását pedig a következő oldalelágazásig – folytatta Lívia. – Egy–két hónapig pihentessük enyhe öntözéssel, majd átültethetjük agyagcserépbe, „B” típusú földbe. Nyáron a szabadban is tarthatjuk védettebb félárnyékban. Szeptember környékén hat hétig biztosítsunk rövid nappalt a számára ahhoz, hogy újra színes fellevelek képződjenek rajta. Délutánonként takarjuk le legalább 12 órára például egy papírzacskóval, amit reggel vegyünk le róla! A friss hajtásai megjelenésétől érdemes kéthetente tápoldatoznunk. 

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...