Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Adventi koszorú saját kezűleg
A hagyományos, három lila és egy rózsaszín gyertyával díszített adventi koszorú mindig népszerű. Fotó: illusztráció

Adventi koszorú saját kezűleg

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Lassan közeledik a karácsony. A várakozás időszakának elmaradhatatlan kelléke az adventi koszorú. Talán még bensőségesebbé teszi az ünnepre való hangolódást, ha saját kezűleg készítjük el.

Ha rászánjuk magunkat, hogy egy saját magunk által alkotott adventi koszorúval várjuk a karácsonyt, akkor rendkívül fontos a megfelelő alapanyagok beszerzése.

– A tömör, többnyire szalma koszorúalap nagyságát annak megfelelően érdemes megválasztanunk, hogy mekkora a tér, illetve az asztal, amibe, illetve amire a koszorút helyezzük – tudtuk meg Martonné Varga Erika kertészmérnök–tanártól. – Sok múlik a drót méretén, ugyanis a túl vékony elszakad, ahogy húzzuk, a túl vastag pedig nem fekszik rá a koszorúra. 0,8 milliméteres drótot lehet vaskereskedésekben és hobbiboltokban is kapni.

Örökzöld hajtásokat gyűjtsünk a kertben, kérjünk a szomszéd nénitől, vegyünk valamelyik virágboltban vagy virágkötőtől, de óva intünk mindenkit attól, hogy a saját öröme érdekében elcsúfítsa a parkok fáit, bokrait.

– Négy hét hosszú idő, ezért koszorúnak a jegenyefenyő a legalkalmasabb, aminek a tűlevele nem hullik le, hanem rászárad a hajtásra – folytatta a szakember. – Más szép örökzöld hajtásokat is használhatunk, kivéve a tiszafát, ami jól mutat ugyan, de még a hajtása is mérgező.

Ezután már csak négy gyertyát, szalagot és más díszítőelemeket kell beszereznünk. Sokan abba a hibába esnek, hogy mindent rá szeretnének tenni a koszorúra, ami tetszik nekik. Lehetőleg ragaszkodjunk a „kevesebb néha több” elvhez!

– Lényeges, hogy legyen valami elképzelésünk a színvilágról és a stílusról – fogalmazott Martonné Erika. – Figyelni kell az arányokra is: nagy koszorúhoz nagy gyertya, kis koszorúhoz kis gyertya dukál, illetve az sem szép, ha például vastag szalagból kis masnit készítünk.

Dönthetünk a három lila és egy rózsaszín gyertyával díszített hagyományos koszorú mellett, de összeállíthatjuk az alapanyagokat csak erdőben gyűjtött termésekből, bogyókból is. Ha a modern stílus vonz minket, akkor bátrabban használhatjuk a színeket és a formákat.

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...