Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Adventi lakásdíszítés
Vessző Mónika szerint könnyen alkothatunk otthon természetes anyagokból betlehemet is. Fotó: Filep István

A toboz az egyik legjobb természetes dekorációs eszköz

Adventi lakásdíszítés

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Ha úgy döntünk az idén, hogy lakásunk ünnepi hangulatához a természetet hívjuk segítségül, akkor az erdei barangolások során már neki is láthatunk az alapanyagok összegyűjtésének.

A toboz az egyik legjobb dekorációs tárgy, mert bárhonnan be lehet szerezni, és minél többet halmozunk fel, annál jobban mutat együtt. Fogjunk egy átlátszó tálat, tegyünk bele 10–12 tobozt, és festékszóró segítségével színezzünk be közülük párat valamilyen feltűnő színre, például türkizre, ezüstre, aranyra vagy éppen csillámos rózsaszínre! Nem mindennapi, mégis egyszerű megoldás, ha néhány nagyobb méretű, natúr gyertyát fahéjrudacskákkal építünk körbe, majd az egészet egy masnival átkötjük. Pár nagyobb fűszertartó, egy-két apró dísz és só – szinte semmibe nem kerül, mégis aranyat érő karácsonyi díszt készíthetünk a segítségükkel. Helyezzük el először egy csipesz segítségével a miniatűr figurákat a tartókba, szórjunk rájuk sót, és már kész is a meghökkentő dekoráció vagy a kedves kis ajándék.

– Könnyen alkothatunk otthon természetes anyagokból betlehemet is – osztotta meg velünk az általa megálmodott „receptet” Vessző Mónika, aki divatékszerek és dekorációs termékek készítésével foglalkozik. – Egy lapos edénybe teszünk mohát, szépen elrendezzük. Ragasztópisztoly segítségével egyforma hosszúságúra vágott ágakat ragasztunk össze, abból készítjük el az istállót. A jászol dióhéj, a figurák teste feltekert falevél, a fejük mogyoró. Filccel rajzolunk nekik arcot. Lehet mellé ágakból összeragasztott kerítést, ágakra szúrt tobozokból pedig fát is eszkábálni. Az edény szélét tekerjük körbe borostyánindával vagy fenyőágakkal! Az istállóra még tehetünk fenyőágakat és tobozt.

Móni a végén a havas részeket akrilfestékkel festi le, és már készen is van a hangulatos kis betlehemünk, amelynek mindenki garantáltan a csodájára jár majd. Hasonlóan egyszerű az elkészítése a hangulatos csendéletnek is, amelynek az ötlete ugyancsak Móni fejéből pattant ki.

– Áttetsző üvegbe tobozokat állítunk, vagy fenyőmulcsot és más termést helyezünk – részletezte tovább lelkesen. – Vékony faágakat akrilfestékkel fehérre festünk, amitől szép, havas hatást érünk el. A magyal termését ráragasztjuk az ágakra és az üvegre. További díszítésként a váza köré tehetünk még magyalágat vagy borostyánt. Ez a kompozíció annyira jól mutat fehér abroszon, hogy a lakásunk ünnepi dísze lehet egész télen. 

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...