Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ágakból készül a komposzt
Az ágdaráló géppel a kézi darabolásnál gyorsabban és biztonságosabban lehet feldolgozni a faanyagot – mondta lapunknak Lukácsi György. Fotó: Filep István

Tavaszi kerti munkálatok: Segít nekünk a modern technika

Ágakból készül a komposzt

| Elek Szilveszter | Zöld Sopron

Márciusban Sopronban is rengetegen ragadnak metszőollót, hogy felkészítsék a gyümölcsösüket a tavaszra. A fák metszése nagy körültekintést igényel – azonban a kerttulajdonos számára a munka java az utolsó vágás után kezdődik. Ezért érdemes segítségül hívni a modern technológiát.

– A tavaszi metszések során keletkező ágmennyiség jellemzően problémát okoz a kiskertekben a hely- és időhiány miatt – mondta Lukácsi György, az egyik fadarálással foglalkozó, Sopronban és környékén is dolgozó vállalkozó. – Így a levágott növényrészek legtöbbször csak hánykolódnak a kertben, vagy a tulajdonos eltüzeli azokat. Ez utóbbi környezetszennyező, sok helyen már helyi szabályozások is tiltják.


Az ágaprító szerkezet használata során csak néhány tényezőt kell figyelembe venni: nem lehet vele földes, kavicsos famaradványt, tuskót, lombot vagy rothadásnak indult növényrészeket ledarálni. Illetve ezek a darálók csak bizonyos vastagságig tudnak dolgozni. Mint a szakembertől megtudtuk, az ágdaráló megfelelő használatának rengeteg előnye van: a kézi darabolásnál gyorsabban és biztonságosabban lehet vele feldolgozni az ágakat. Ráadásul olyan finom aprítékot képez, amely gyorsan komposztálódik. A darálék talajtakarónak is kiváló, ebben az esetben érdemes odafigyelni a gyantatartalmára, amely a fenyőféléknél magas. Végső soron pedig kazánban eltüzelhető vagy leadható a megfelelő telepen. Egy teherautónyi ág ledarálva jó, ha elfoglal egy közepes méretű utánfutót.


Megkérdeztük az STKH-t, hogy mi lesz a sorsa a hozzájuk bevitt növényi aprítéknak. Megtudtuk, a zöldhulladék egy része értékes komposztként hasznosul újra. Kertépítéssel foglalkozó vállalkozások és gazdák is előszeretettel vásárolják nagy mennyiségben az STKH által előállított komposztot, de erre a lakossági ügyfeleknek is lehetőségük van.

A maradék zöldhulladékot az STKH összeaprítja.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...