A meghitt karácsony dísze
2024. 12. 04. | Madarász RékaMíg régen szinte mindenki lucfenyőt díszített fel szentestére, addig ma már az számít ritkaságnak, ha valaki nem nordmann jegenyét választ. Az ára ugy...
Márciusban Sopronban is rengetegen ragadnak metszőollót, hogy felkészítsék a gyümölcsösüket a tavaszra. A fák metszése nagy körültekintést igényel – azonban a kerttulajdonos számára a munka java az utolsó vágás után kezdődik. Ezért érdemes segítségül hívni a modern technológiát.
– A tavaszi metszések során keletkező ágmennyiség jellemzően problémát okoz a kiskertekben a hely- és időhiány miatt – mondta Lukácsi György, az egyik fadarálással foglalkozó, Sopronban és környékén is dolgozó vállalkozó. – Így a levágott növényrészek legtöbbször csak hánykolódnak a kertben, vagy a tulajdonos eltüzeli azokat. Ez utóbbi környezetszennyező, sok helyen már helyi szabályozások is tiltják.
Az ágaprító szerkezet használata során csak néhány tényezőt kell figyelembe venni: nem lehet vele földes, kavicsos famaradványt, tuskót, lombot vagy rothadásnak indult növényrészeket ledarálni. Illetve ezek a darálók csak bizonyos vastagságig tudnak dolgozni. Mint a szakembertől megtudtuk, az ágdaráló megfelelő használatának rengeteg előnye van: a kézi darabolásnál gyorsabban és biztonságosabban lehet vele feldolgozni az ágakat. Ráadásul olyan finom aprítékot képez, amely gyorsan komposztálódik. A darálék talajtakarónak is kiváló, ebben az esetben érdemes odafigyelni a gyantatartalmára, amely a fenyőféléknél magas. Végső soron pedig kazánban eltüzelhető vagy leadható a megfelelő telepen. Egy teherautónyi ág ledarálva jó, ha elfoglal egy közepes méretű utánfutót.
Megkérdeztük az STKH-t, hogy mi lesz a sorsa a hozzájuk bevitt növényi aprítéknak. Megtudtuk, a zöldhulladék egy része értékes komposztként hasznosul újra. Kertépítéssel foglalkozó vállalkozások és gazdák is előszeretettel vásárolják nagy mennyiségben az STKH által előállított komposztot, de erre a lakossági ügyfeleknek is lehetőségük van.
A maradék zöldhulladékot az STKH összeaprítja.
Míg régen szinte mindenki lucfenyőt díszített fel szentestére, addig ma már az számít ritkaságnak, ha valaki nem nordmann jegenyét választ. Az ára ugy...
Zamatos, testes, illatos vagy gyümölcsös – legtöbben ezeket a jegyeket keressük egy jó borban. Egy azonban biztos: a soproni nedűk méltán híresek, bár...