Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Állatbarát Hunyadi-iskola
A Hunyadi-iskola diákjai rendszeresen vesznek részt kutyás tanórákon, de más állatokkal is gyakran találkoznak. Fotó: Filep István

Nagy hangsúlyt fektetnek az élményalapú oktatásra

Állatbarát Hunyadi-iskola

| Madarász Réka | Zöld Sopron

A Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskolában az állatvédelem iránt elkötelezett pedagógusok dolgoznak, éppen ezért pályázták meg az Állatbarát Általános Iskola címet, melyet egy évre el is nyertek.

Az Állatbarát Általános Iskola című pályázatot az Állatvédelem gyerekeknek című oktatási weblap szerkesztőbizottsága hirdette meg, és március 31-ig pályázhattak rá azok az intézmények, amelyek kiemelkedően sokat tettek az állatvédelemért, továbbá törekedtek arra, hogy a felelős állattartást beépítsék a nevelésbe – akár tanórákon vagy azokon kívül.


– Pedagógusaink nagy hangsúlyt fektetnek a szemléltetésre és az élményalapú oktatásra, ezért iskolánkban gyakran érkeznek állatok a tanórákra – mesélte Horváth-Völker Zsuzsanna biológia–kémia szakos tanár. – Testközelből találkozhattak már a diákok többek között gekkóval, kígyókkal, hörcsögökkel, nyulakkal, libákkal. Gyakori vendég nálunk a Nektek Ugatunk Állatvédő Egyesület is, amelynek egy oszlopos tagja hívta fel a figyelmünket a pályázatra. Az egyesület tagjai kutyákkal, macskával és házi tyúkkal szoktak érkezni, bemutatókat és előadásokat tartanak az állatvédelemről, illetve a tananyagba is bekapcsolódnak.

A WindDogs Sport és Terápiás Kutyás Egyesület 2021 szeptembere óta dolgozik együtt Pödörné Petróczi Henrietta tanító nénivel, és tartanak közösen kutyás tanórákat a 3.b osztálynak. Az iskola szoros kapcsolatot ápol az Erdészeti Múzeummal, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt.-vel, a Soproni Egyetemmel és a Fertő–Hanság Nemzeti Parkkal is.


– Rendkívül népszerű az alsós TÉT (természettan és életkultúra) tagozatunk, amelynek alapelvei közé tartozik a természet megismertetése a tanulókkal, illetve a környezettudatos szemléletmód kialakítása – folytatta Horváth-Völker Zsuzsanna. – Igyekszünk elérni, hogy tanítványaink minél szerteágazóbb tapasztalatokat gyűjthessenek a növény- és állatvilágról. A programot a felső tagozatosoknál a természettudományi gyakorlatok című tanórákon visszük tovább.

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...