Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Állítsuk meg a kártevőket!
– A lemosópermetezést metszés után érdemes elvégezni, mivel így egyúttal a vágási felületeket is fertőtleníthetjük – mondta Horváth Gábor. Fotó: Filep István

Állítsuk meg a kártevőket!

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Az enyhe napok sokunkat a kertbe csábítanak. A kórokozók, kártevők pusztító tevékenységét megelőzhetjük egy időben elvégzett lemosópermetezéssel.

Gyümölcsfáink még nyugalmi állapotban vannak, ám a kártevők korábban ébrednek.

– Az elmúlt hónapokban rengeteg kórokozó és kártevő telelt át, amit az utóbbi évek enyhe telei még elő is segítenek – tudtuk meg Horváth Gábortól, a Roth-technikum kertészeti tangazdaságának vezetőjétől. – Említésre méltóak közülük a kéregben, rügyekben áttelelő monília, a lisztharmat, a levéltetvek, a pajzstetvek és a gyümölcsmolyok. Az időben elvégzett lemosópermetezéssel jelentősen gyéríthetjük a számukat, így megkönnyítve a növényvédelmi tennivalókat.

A lemosópermetezést metszés után érdemes elvégezni, mivel így egyúttal a vágási felületeket is fertőtleníthetjük. A további fertőzés kockázatát jelentősen csökkenthetjük, ha a metszéssel egy időben eltávolítjuk az elhalt vesszőket, ágrészeket és a tavalyi évben rászáradt gyümölcsmúmiákat.


– A permetezés időpontját érdemes az időjárás-előrejelzéseket figyelve gondosan megterveznünk: fagymentes és szélcsendes napokat célozzunk meg! – folytatta a szakember. – A vegetációs időszak előtt nagy lémennyiséggel dolgozhatunk, egyenletesen lefedve a növény minden részét, ilyenkor ugyanis a fáknak még nincs lombozatuk, amelyet károsíthatnánk. A nagy lémennyiség természetesen több hatóanyagot is tartalmaz, így sikeresen veszi fel a harcot a kórokozókkal és a kártevőkkel.

A permetezéshez használhatunk réztartalmú szereket, amelyek – a lisztharmat kivételével – a gombák és a baktériumok többsége ellen megfelelő védelmet biztosítanak. A kéntartalmú szerek az áttelelő lisztharmatgombákat károsítják, de léteznek olajos készítmények is, amelyek pedig a különböző rovar- és atkakártevők ellen vethetők be hatékonyan.

– Érdemes annak függvényében kiválasztanunk a megfelelő permetszert, hogy milyen kártétel volt az elmúlt esztendőben a legjelentősebb a kertünkben – tette hozzá Horváth Gábor. – Az üzletekben kaphatóak kimondottan tavaszi lemosópermetezéshez kifejlesztett növényvédő szerek, amelyek akár mindhárom hatóanyagot is tartalmazhatják egyszerre. Ha kevésbé célzottan szándékozunk permetezni, ezek tökéletes választásnak bizonyulhatnak.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...