Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Áprilisban érkezik  a füsti fecske

Áprilisban érkezik a füsti fecske

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

Sorozatunkban a lakóhelyünk közvetlen közelében élő növények és állatok megismeréséhez, védelméhez szeretnénk hozzájárulni.

Gyakori fészkelő, ősszel elvonuló, országszerte kedvelt ma­­darunk a füsti fecske. Váro­­sunk­­­­ban is költ, sajnos egyre ki­­­­­sebb számban.

Hosszúsága 19 centiméter, fark­­­­­­tolla jellegzetesen, mélyen vil­­lás, háta és szárnya kékesfekete, alsóteste fehér. Torka és hom­­loka sötétvörös, mellén ké­­kes­­fekete szalaggal. Néhány március végén feltűnő előhírnököt követve április közepén érkeznek vissza hozzánk Közép- és Dél-Afrikából.

Fészküket szalmával kevert sárból építik, ezt a pár több éven ke­­resztül is használja. Évente két­­szer költenek, egy-egy alkalommal 4–5 szeplős tojást raknak. A szülők csaknem egész nap repülő rovarokra vadásznak, hogy a fiókák csillapíthatatlan éhségét kielégítsék. A kicsik háromhetesen repülnek ki a fé­­szekből. A sikeresen együtt fészkelő párok gyakran több évig is együtt maradnak.

Az átvonulók sokezres csa­­pa­­­­tok­­ban éjszakáznak a nádasokban. 


Valtinyiné Derdák Loretta

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...