A meghitt karácsony dísze
2024. 12. 04. | Madarász RékaMíg régen szinte mindenki lucfenyőt díszített fel szentestére, addig ma már az számít ritkaságnak, ha valaki nem nordmann jegenyét választ. Az ára ugy...
Az idei kutatók éjszakáján a Széchenyi István Gimnázium diákjai az ételpazarlás következményeiről és megelőzéséről tartottak előadást és interaktív foglalkozást. Pár ötletet bármelyik háztartás könnyen átvehet tőlük.
– Bolygónk erőforrásai végesek, és egyre kevesebb idő alatt éljük fel azt, amit egy év alatt újra tud termelni – osztotta meg lapunkkal Kiss Vince, a Széchenyi István Gimnázium végzős diákja. – Mindez azt jelenti, hogy a Föld élővilága képtelen felvenni a ritmust a fogyasztásunk mértékével. Felmérések kimutatták, hogy a legtöbb élelmiszer-hulladék a háztartásokban keletkezik, így a spórolást is otthon kell kezdenünk.
Németh Barnabás (b) és Kiss Vince (j)
A túlvásárolást pár trükkel könnyen megakadályozhatjuk. Mindig tervezzünk előre: írjunk listát és próbáljuk ahhoz tartani magunkat! Éhesen soha ne menjünk boltba, válogatás közben pedig mindig figyeljünk a lejárati dátumokra!
A tudatos vásárláson kívül a „legjobb fegyverünk” a maradékok felhasználása: gondoljuk át, hogy az adott ételt miként tudnánk újra felhasználni! A megmaradt bolognai szószból remek melegszendvics készíthető, illetve a maradék főtt virsli vagy burgonya alapja lehet egy finom paprikás krumplinak. Ötletekért érdemes böngészni a www.maradeknelkul.hu internetes oldalt, illetve léteznek már erre a célra fókuszáló Facebook-csoportok is.
Megannyi élelmiszer (például száraztészta, müzli, rizs, konzervek, csokoládé) a szavatossági ideje lejárata után is fogyasztható – akár hónapokig is. Ezeket a minőségét megőrzi kifejezéssel illeti az élelmiszeripar. Fontos, hogy ne bontsuk meg a csomagolását, és megfelelően tároljuk. – Ez az idő – mely két hét és egy év között mozog – élelmiszerenként változik. Végezzünk érzékszervi felméréseket – szagoljuk, illetve kóstoljuk meg –, mielőtt felhasználnánk azokat! – vette át a szót a végzős Németh Barnabás, aki szintén részt vett a projektben. – Ha viszont azt olvassuk egy terméken, hogy fogyasztható egy időpontig, azt szigorúan tartsuk be, mert azok könnyen romlanak!
Figyeljünk arra is, hogy a hűtő mindig megfelelő hőmérsékleten menjen, és hogy melegen soha ne tegyünk bele ételt! Tévhit az is, hogy mindent a hűtőben kell tárolni: például a paradicsomnak és a hagymának a szekrényben a helye.
Adódhatnak olyan helyzetek is, amikor még ugyan ehető lenne az adott étel, azonban már egyszerűen nem szeretnénk elfogyasztani. Barnabás családjának erre is van megoldása. – A város több pontján is találhatóak olyan ételdobozok, melyeket naponta ürítenek, és olyan embereknek juttatják el az oda berakott ételeket, akiknek nagy szükségük van rá. Így jó helyre kerül ahelyett, hogy a kukában végezné – tette hozzá.
A munch.hu honlapja és applikációja segítségével rengeteg – közeli lejáratú vagy éppen hibás csomagolású – ételt menthetünk meg a szemétbe dobás elől kedvezményes áron.
Míg régen szinte mindenki lucfenyőt díszített fel szentestére, addig ma már az számít ritkaságnak, ha valaki nem nordmann jegenyét választ. Az ára ugy...
Zamatos, testes, illatos vagy gyümölcsös – legtöbben ezeket a jegyeket keressük egy jó borban. Egy azonban biztos: a soproni nedűk méltán híresek, bár...