Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az ételmentés otthon kezdődik
A legnagyobb mennyiségben a készételek kerülnek a kukába. Fotóillusztráció

Sok élelmiszer a szavatossági idejének lejárata után is biztonsággal fogyasztható

Az ételmentés otthon kezdődik

| Laklia-Szilágyi Andrea | Zöld Sopron

Az idei kutatók éjszakáján a Széchenyi István Gimnázium diákjai az ételpazarlás következményeiről és megelőzéséről tartottak előadást és interaktív foglalkozást. Pár ötletet bármelyik háztartás könnyen átvehet tőlük.

– Bolygónk erőforrásai végesek, és egyre kevesebb idő alatt éljük fel azt, amit egy év alatt újra tud termelni – osztotta meg lapunkkal Kiss Vince, a Széchenyi István Gimnázium végzős diákja. – Mindez azt jelenti, hogy a Föld élővilága képtelen felvenni a ritmust a fogyasztásunk mértékével. Felmérések kimutatták, hogy a legtöbb élelmiszer-hulladék a háztartásokban keletkezik, így a spórolást is otthon kell kezdenünk.


Németh Barnabás (b) és Kiss Vince (j)

A túlvásárolást pár trükkel könnyen megakadályozhatjuk. Mindig tervezzünk előre: írjunk listát és próbáljuk ahhoz tartani magunkat! Éhesen soha ne menjünk boltba, válogatás közben pedig mindig figyeljünk a lejárati dátumokra!

A tudatos vásárláson kívül a „legjobb fegyverünk” a maradékok felhasználása: gondoljuk át, hogy az adott ételt miként tudnánk újra felhasználni! A megmaradt bolognai szószból remek melegszendvics készíthető, illetve a maradék főtt virsli vagy burgonya alapja lehet egy finom paprikás krumplinak. Ötletekért érdemes böngészni a www.maradeknelkul.hu internetes oldalt, illetve léteznek már erre a célra fókuszáló Facebook-csoportok is.


Megannyi élelmiszer (például száraztészta, müzli, rizs, konzervek, csokoládé) a szavatossági ideje lejárata után is fogyasztható – akár hónapokig is. Ezeket a minőségét megőrzi kifejezéssel illeti az élelmiszeripar. Fontos, hogy ne bontsuk meg a csomagolását, és megfelelően tároljuk. – Ez az idő – mely két hét és egy év között mozog – élelmiszerenként változik. Végezzünk érzékszervi felméréseket – szagoljuk, illetve kóstoljuk meg –, mielőtt felhasználnánk azokat! – vette át a szót a végzős Németh Barnabás, aki szintén részt vett a projektben. – Ha viszont azt olvassuk egy terméken, hogy fogyasztható egy időpontig, azt szigorúan tartsuk be, mert azok könnyen romlanak!


Figyeljünk arra is, hogy a hűtő mindig megfelelő hőmérsékleten menjen, és hogy melegen soha ne tegyünk bele ételt! Tévhit az is, hogy mindent a hűtőben kell tárolni: például a paradicsomnak és a hagymának a szekrényben a helye.

Adódhatnak olyan helyzetek is, amikor még ugyan ehető lenne az adott étel, azonban már egyszerűen nem szeretnénk elfogyasztani. Barnabás családjának erre is van megoldása. – A város több pontján is találhatóak olyan ételdobozok, melyeket naponta ürítenek, és olyan embereknek juttatják el az oda berakott ételeket, akiknek nagy szükségük van rá. Így jó helyre kerül ahelyett, hogy a kukában végezné – tette hozzá.

A munch.hu honlapja és applikációja segítségével rengeteg – közeli lejáratú vagy éppen hibás csomagolású – ételt menthetünk meg a szemétbe dobás elől kedvezményes áron. 

Kapcsolódó cikkek