Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az örökzöldek elkötelezett gyűjtője
Kónya Kristófnak ma már mintegy 200 fenyőféléje és 100 egyéb örökzöld faja van. Fotó: Filep István

Kónya Kristóf célja, hogy egyes ritka fenyőféléket továbbszaporítson

Az örökzöldek elkötelezett gyűjtője

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Több mint 300 örökzöld növényfajt gyűjtött össze Kónya Kristóf, aki parképítő és -fenntartó, valamint dísznövénytermesztő technikusként rendszeresen ad interjút újságunknak. A fiatal szakember emellett állatokat is tart.

Kónya Kristóf a Roth-technikumban szerette meg a növényeket. Először páfrányfenyőket (Ginkgo biloba) kezdett gyűjteni, aztán jött a többi örökzöld. Öt éve veszi komolyabban korábbi hobbiját, és ma már mintegy 200 fenyőféléje – körülbelül 1500 darab – és 100 egyéb örökzöld faja van, melyek egy részét szaporítja is. Nemcsak mindegyik magyar és latin nevét tudja fejből, hanem az igényeiket is.

– Főként magyar kertészetekből szerzem be a növényeket, és persze az internetről – mesélte lapunknak. – Gyakran vásárolok egy lengyel dísznövénygyűjtőtől, akivel időközben baráti viszonyba is kerültem, és 1500 fenyőfaja van. A növényeim között sok a gyűjtői darab, vagyis amiből rajtam kívül másnak nincs az országban. Van egy olyan fenyőm, amiből csak egy példány létezik Lengyelországban, és az enyém a második. Azzal a feltétellel kaptam meg, hogy nem szaporítom tovább.

Kónya Kristóf jelenleg egy kertépítő cégnél dolgozik, és mellette őstermelőként szabadidejében folytatja a növénytermesztést. Távlati terve az, hogy főállásban foglalkozzon a dísznövényekkel, melyhez már földet is vásárolt.

– A szakmabeliek általában örülnek, hogy végre van egy olyan fiatal, aki fenyőt termeszt – tette hozzá. – Ezt a tevékenységet ugyanis többnyire idősek folytatják, akik nem tudják ellátni az egész országot, ezért sok fát hoznak be Olaszországból. Ezzel az a probléma, hogy a növényekkel együtt érkeznek a kártevőik is. Amit viszont itthon szaporítunk, annak nincs új kártevője.

Kónya Kristóf sok elfeledett magyar örökzöld fajt próbál visszavonni a termesztésbe, hogy megőrizze azokat az utókornak. A növényfajták ugyanúgy szellemi tulajdonnak számítanak, mint a találmányok, és ugyanúgy le lehet őket védetni. Kristófnak is az a célja, hogy egyes ritka fenyőféléket továbbszaporítson. Mindezek mellett pedig hobbi szinten állatokat is tenyészt: vannak ugyanis papagájai, egzotikus gerléi, postagalambjai és egy elmaradhatatlan kutyája.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek