Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Barátságos telekhatár
Ha zöld sövény mellett döntünk, akkor olyat válasszunk, amelyik kis levelű, dús a hajtásrendszere és jól regenerálódik a visszavágás után! – javasolta dr. Tuba Katalin. Fotóillusztráció: Filep István

A virágos sövénynövényeket évente egyszer kell metszeni

Barátságos telekhatár

| Madarász Réka | Zöld Sopron

A sövény természetes térelhatároló, emellett többnyire zaj- és porfogó, valamint díszítő funkciót is betölt. Egy jól kiválasztott és szépen gondozott sövény barátságosabbá teszi a környezetet, ökológiai szempontból pedig növeli a sokféleséget.

– A kúszónövényekből telepített sövény nagy előnye, hogy metszéssel alakíthatjuk a szélességét – tudtuk meg dr. Tuba Katalintól, a Soproni Egyetem Erdő- és Természeti Erőfor­rás-gazdálkodási Intézetének egyetemi docensétől. – A borostyán például jól bírja az árnyékot, viszont támasztékra van szüksége. Drótkerítésre futtatható, akárcsak a holland illatos lonc vagy a pirosas, őszi lombszíne miatt kedvelt vadszőlő.

Ha virágzó növényeket, például japánbirset választunk a sövényhez, ügyeljünk arra, hogy ne telepítsük azokat túl sűrűn, mert ha leárnyékolják egymást, nem fognak virágokat hozni. A tűztövis színes terméseinek vonzó a látványa, és töviseivel segít távol tartani a hívatlan vendégeket is. Ha ez a célunk, még jobban járunk a krisztustövissel.

– Magyarországon sajnos nem divatos, Angliában viszont annál inkább a galagonya – folytatta a kertészmérnök. – Szintén tökéletes sövénynövény a gyöngyvessző és a köznyelvben aranyesőként vagy aranyvesszőként ismert aranyfa. A hibiszkusz kivételével a legtöbb virágos sövénynövénynél ügyelni kell arra, hogy évente egyszer, a virágzás után metsszük meg azokat, nehogy idő előtt levágjuk a növekvő virágokat.

Ha zöld sövény mellett döntünk, akkor olyat válasszunk, amelyik kis levelű, dús a hajtásrendszere, és jól regenerálódik a visszavágás után! A bukszus napjainkban a selyemfényű puszpángmoly miatt szorul háttérbe, de vannak alternatívái. Népszerű hazánkban az áttelelő lombú fagyal, amelynek látványosak a fehér virágai, kék termését pedig – a galagonyáéhoz és a tűztöviséhez hasonlóan – a madarak szívesen fogyasztják.

– Ha örökzöldben gondolkodunk, érdemes szem előtt tartanunk, hogy nem csak a tuja létezik – tette hozzá a szakember. – A leylandi ciprus például jól bírja a metszést, de vigyázni kell, nehogy a hirtelen lezúduló csapadék szétnyomja az ágait. A tiszafa a nyugat-dunántúli éghajlathoz remekül alkalmazkodik.

A sövénynek először a magasságát kell korlátozni. Ha már összeértek a növények, gondolkodhatunk azon, hogy milyen széles is legyen. Kicsi kertekben, előkertekben magához vonzza a tekintetet egy 50–60 centiméter magas, akár levendulából vagy cipruskából telepített, alacsony sövény, ami tökéletes megoldás lehet a holt terek elfedésére is.

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...