Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Beáta, a kutyák igazi őrangyala
A kutyák folyamatosan érkeznek Beáta otthonába; munkáját az egyesületben ismerősei is segítik Fotó: Griechisch Tamás

Beáta, a kutyák igazi őrangyala

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Megalakult Sopronban a Nektek Ugatunk Állatvédő Egyesület, melynek célja a bajba jutott állatok megsegítése, az örökbefogadásra váró kutyák „gazdásítása” és a felelős állattartásra való nevelés.

Az egyesület vezetője Tölli-Molnár Beáta, akit sokan csak a kutyák őrangyalának neveznek Sopronban. Az elmúlt években több száz kutyust mentett meg, akiknek valamilyen oknál fogva el kellett hagyniuk az otthonukat. – Leggyakrabban egy költözés vagy válás miatt válik „feleslegessé” a hű társ, esetleg allergiás lesz a kutya szőrére valamelyik családtag, vagy épp az idős bácsi vagy néni halála után az örökölt házból a kutyusnak mennie kell – mesélte otthonában Tölli-Molnár Beáta.  

Sokan felelőtlenül döntenek a kutyatartásról. Sok-sok szomorú történetet tud felidézni ezzel kapcsolatban az egyesület vezetője: – Itt van például a kislányom kutyusa: Cucika, egy bűbájos tacskó és Jack Russel keverék, akit anno egyszerűen Kópháza határában kidobtak egy autóból. Vagy a nagy túlélő: Janka, akit hatnaposan 530 grammal hoztak hozzám nyolc hónappal ezelőtt. Háromszor lebegett élet-halál között, és igazi csoda, hogy most köztünk lehet. Nincs szívem megválni tőle. Ahogy igazi családtag náluk egy ajándékba kapott labrador, egy egykoron mostoha sorsú, csodaszép rottweiler és a kis keverék, érzékeny Joker, aki kicsit különc, hiszen autista, ám a kutyás csapatban megtalálta a helyét. Gazdára vár Brúnó, a kétéves, fajtatiszta németvizsla kutya, aki nemcsak kiemelkedően okos, hanem fejedelmi jelenség.

A kutyák folyamatosan érkeznek Beáta otthonába, egyedül már nem bírta a sok teendőt, ezért is hozta létre az állatvédő egyesületet kutyabarát ismerőseivel együtt. Nagy szükségük lenne még több ideiglenes befogadóra, akik addig ellátják a bajba jutott kutyát, amíg nem találnak gazdit neki. A pénzadományoknak is bőven van helye, hiszen egy-egy hónapban csak a gyógyítás költségei akár 150 ezer forintra is rúghatnak, pedig az őket segítő állatorvosok pénzt nem kérnek tőlük az ellátásért, csupán a szükséges gyógyszereket kell kifizetniük. Mindig van helye a tárgyi felajánlásoknak: tápoknak, konzerveknek, plédeknek, fekhelyeknek.

Ha valaki szeretne mentett kutya lelkiismeretes gazdája lenni, azzal köt az egyesület egy örökbefogadási szerződést, ezt megelőzi egy környezettanulmány. Muszáj az alapos odafigyelés, hiszen egy egyszer már cserben hagyott kutyus megérdemli, hogy igazi családtaggá váljon új helyén.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...