Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Bonsai és suiseki kiállítás Sopronban

Bonsai és suiseki kiállítás Sopronban

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

Különleges bonsai fákkal, suiseki alkotásokkal, harcművészeti- és bonsai alakítási bemutatókkal várják az érdeklődőket május 12. és 14. között a Liszt központban.

A kiállítást második alkalommal rendezik meg Sopronban: először 2014-ben adott otthont a Liszt központ a különleges növényeknek és bemutatóknak, akkor több mint 2500-an voltak kíváncsiak a programokra.

Az idei kiállítás az előző alkalomhoz képest mind terjedelmében, mind tartalmában bővül. Az Európában egyedülálló rendezvényen a távol-kelet meghatározó művészetei, a bonsai és suiseki találkozik a harcművészetekkel. A látogatók megismerhetik, hogy milyen módon kapcsolódik szervesen egymáshoz a harcos élete és a művészet filozófiája. – mondta el a kiállításról Békés Péter szervező.

A kiállítás két helyszínén, a Liszt központ emeleti kiállítóterében és a Munkácsy-teremben közel 150 bonsai és 40 suiseki alkotást láthatnak az érdeklődők.

A Munkácsy-teremben megvilágított bonsai kiállítás kap helyet, melyet a kevésbé ismert suiseki művészet egészít ki. A művészien formára alakított bonsai fákhoz hasonlóan, a suiseki is a miniatűr tájépítéshez használható művészi eszköz, de önálló műfajként is létezik. Az elnevezés a természetben megtalálható hegyek ábrázolására utal, a köveket ugyanis csiszolással kicsinyített hegyformákra alakítják.

A Liszt központ Petőfi-termében a három nap alatt olasz, magyar, lengyel és szlovák bonsai művészek tartanak alakítási bemutatókat, szemléltetve, hogy hogyan válik a növény az értő kezek által igazi mesterművé. A Liszt-teremben szombaton 10 órakor harcművészeti bemutatók és nyílt edzések kezdődnek, melyeken 6 stílussal ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A gyerekek számára az épület előtt Zen kert kerül kialakításra, ahol játékosan élhetik ki fantáziájukat.

A kiállítás május 12-én, 11 órakor nyílik. Pénteken 18 óráig, szombaton 10-18 óráig, vasárnap 10-12 óráig látogatható, a belépés díjtalan. További információ és részletes program a www.prokultura.hu oldalon található. 

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Az ártatlan bazsarózsa

Az ártatlan bazsarózsa

2022. 05. 11. | Madarász Réka

A lágyszárú bazsarózsák rendkívül hosszú élettartamú, hamar és dúsan virágzó évelők. Népszerűségüket nemcsak csodálatos színeiknek és formáiknak, hanem igénytelenségüknek is köszönhetik.

Őseink útján jártak

Őseink útján jártak

2022. 05. 11.

Idén is népszerű volt a fraknói gyalogtúra – mintegy kétszázan zarándokoltak a Rozália-kápolnától Brennbergbányára. A Perkovátz-ház Baráti Köre 19. alkalommal szervezte meg a túrát.