Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Bonsai és suiseki kiállítás Sopronban

Bonsai és suiseki kiállítás Sopronban

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

Különleges bonsai fákkal, suiseki alkotásokkal, harcművészeti- és bonsai alakítási bemutatókkal várják az érdeklődőket május 12. és 14. között a Liszt központban.

A kiállítást második alkalommal rendezik meg Sopronban: először 2014-ben adott otthont a Liszt központ a különleges növényeknek és bemutatóknak, akkor több mint 2500-an voltak kíváncsiak a programokra.

Az idei kiállítás az előző alkalomhoz képest mind terjedelmében, mind tartalmában bővül. Az Európában egyedülálló rendezvényen a távol-kelet meghatározó művészetei, a bonsai és suiseki találkozik a harcművészetekkel. A látogatók megismerhetik, hogy milyen módon kapcsolódik szervesen egymáshoz a harcos élete és a művészet filozófiája. – mondta el a kiállításról Békés Péter szervező.

A kiállítás két helyszínén, a Liszt központ emeleti kiállítóterében és a Munkácsy-teremben közel 150 bonsai és 40 suiseki alkotást láthatnak az érdeklődők.

A Munkácsy-teremben megvilágított bonsai kiállítás kap helyet, melyet a kevésbé ismert suiseki művészet egészít ki. A művészien formára alakított bonsai fákhoz hasonlóan, a suiseki is a miniatűr tájépítéshez használható művészi eszköz, de önálló műfajként is létezik. Az elnevezés a természetben megtalálható hegyek ábrázolására utal, a köveket ugyanis csiszolással kicsinyített hegyformákra alakítják.

A Liszt központ Petőfi-termében a három nap alatt olasz, magyar, lengyel és szlovák bonsai művészek tartanak alakítási bemutatókat, szemléltetve, hogy hogyan válik a növény az értő kezek által igazi mesterművé. A Liszt-teremben szombaton 10 órakor harcművészeti bemutatók és nyílt edzések kezdődnek, melyeken 6 stílussal ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A gyerekek számára az épület előtt Zen kert kerül kialakításra, ahol játékosan élhetik ki fantáziájukat.

A kiállítás május 12-én, 11 órakor nyílik. Pénteken 18 óráig, szombaton 10-18 óráig, vasárnap 10-12 óráig látogatható, a belépés díjtalan. További információ és részletes program a www.prokultura.hu oldalon található. 

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...