A meghitt karácsony dísze
2024. 12. 04. | Madarász RékaMíg régen szinte mindenki lucfenyőt díszített fel szentestére, addig ma már az számít ritkaságnak, ha valaki nem nordmann jegenyét választ. Az ára ugy...
150 bonsai és 40 suiseki alkotást valamint harcművészeti- és bonsai alakítási bemutatókat láthattak az érdeklődők a II. Soproni Bonsai és Suiseki Kiállításon május 12. és 14. között a Liszt központban.
Két helyszínen, a Liszt központ emeleti kiállítóterében és a Munkácsy-teremben kaptak helyet a növénykülönlegességek.
A Munkácsy-teremben magyar, olasz, lengyel és szlovák mesterek díjnyertes bonsai fáit helyezték el, a kiállítást a kevésbé ismert suiseki művészet egészítette ki. A suiseki nem más, mint a kő művészete: az elnevezés a természetben megtalálható hegyek ábrázolására utal, a köveket ugyanis csiszolással kicsinyített hegyformákra alakítják.
Az elsötétített Munkácsy-teremben Európában egyedülálló módon, különleges megvilágítással mutathattuk be a bonsai fákat. A látogatók szavazhattak is az általuk legszebbnek ítélt növényre. Összesen 1822 szavazatot adtak le, a legtöbbet a pécsi Burschl József tiszafája kapta 133 vokssal. – mondta el Békés Péter szervező, a Soproni Bonsai Egyesület tagja.
A Liszt központ Petőfi-termében a három nap alatt olasz, magyar, lengyel és szlovák bonsai művészek tartottak alakítási bemutatókat, szemléltetve, hogy hogyan válik a növény az értő kezek által igazi mesterművé. Szombaton pedig harcművészeti bemutatókat és nyílt edzéseket láthattak az érdeklődők a Liszt-teremben, melyeken 6 harcművészeti stílussal lehetett megismerkedni.
A kiállítást második alkalommal rendezték meg Sopronban: először 2014-ben adott otthont a Liszt központ a különleges növényeknek és bemutatóknak. Az idei rendezvényre közel 2500-an látogattak el, köztük iskolás csoportok is.
Míg régen szinte mindenki lucfenyőt díszített fel szentestére, addig ma már az számít ritkaságnak, ha valaki nem nordmann jegenyét választ. Az ára ugy...
Zamatos, testes, illatos vagy gyümölcsös – legtöbben ezeket a jegyeket keressük egy jó borban. Egy azonban biztos: a soproni nedűk méltán híresek, bár...