Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Cickafark, a „nők doktora”
A cickafark gyűjtése teljes virágzása idején javasolt, pár centiméteres szárral együtt csak a virágzatát kell leszedni, és árnyékos helyen megszárítani.

Gyógynövény

Cickafark, a „nők doktora”

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Ki ne ismerné a kissé kámforos illatú, fehér, lándzsás, csipkés levelű cickafarkot, amellyel mezőkön, réteken, legelőkön, erdei utak mentén, szántók szélein is találkozhatunk? A kedves növényt választották idén az év gyógynövényének.

– A cickafark a legrégibb időktől ismert gyógynövény, már az ókori nagy orvosok, Dioszkoridész, Hippokratész is előszeretettel használták. Sőt, mi több, latin nevét is onnan kapta, hogy Achilleusz, a trójai hős ezzel a növénnyel állította el bajtársai vérző sebeit – mesélte Kui Biborka, a soproni botanikus kert gyűjteményvezetője. – Gyógynövényként nagyon sok ártalomra, bajra használható. Fogyasztható tea formájában, de alkalmazhatjuk külsőleg borogatásként vagy fürdőként, de tinktúrát, illóolajat és krémeket is készítenek a növény különböző részeiből.

Számos gyógyhatása közül a szakember elsősorban a gyulladáscsökkentőt emelte ki: kiválóan alkalmazható hüvely- és méhgyulladás esetén, ezért is nevezik a növényt a nők doktorának. Mindemellett fogíny- és nyálkahártya-gyulladásra is kiválóan alkalmazható. Sebösszehúzó, sebgyógyító hatása is közismert. Csökkenti a menstruációs vérzést, görcsöket, enyhíti a húgyúti fertőzéseket. Hasi fájdalmakra, puffadásra, emésztésjavításra is javallott. Nem kevésbé hatékony tüdőgyulladás, torokfájás, légzőszervi megbetegedések esetében is. Nehezen gyógyuló sebek, ekcéma, fekélyek külsődleges borogatására is rendkívül alkalmas.

– Gyűjtése teljes virágzása idején javasolt, a föld feletti 30–40 centiméteres hajtását vagy 3–4 centiméteres szárral együtt csak a virágzatát kell leszedni, és árnyékos helyen megszárítani – mutatott rá a szakember. – Krémek, illóolajok készítésére a vegetáció megindulásakor az egész friss zöld hajtásokat, levélkezdeményeket gyűjtik.

Terhesség és szoptatás idején, illetve 12 éves kor alatti gyermekeknek nem javasolt a cickafark használata. Az allergiásoknál a növény érintése is reakciót válthat ki, a tea fogyasztása viszkető, gyulladásos bőrelváltozást okozhat. 

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...