Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Civil „zöld kezekkel” a fenntarthatóságért

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Az év elején alakult meg a soproni Zöld Kezek Civil Szervezet, amely a fenntarthatóságot tűzte célként zászlajára. Azóta már közel ötszázan követik az aktívan tevékenykedő egyesület közösségi oldalát.

– Hatan, nők alapítottuk a civil szervezetet, más-más az élethelyzetünk, a korunk, a közös cél kovácsolt össze minket – mesélte Almási-Thomka Orsolya, az egyesület elnöke. – Mindegyikünk a saját környezetében napi szinten foglalkozott a hulladékcsökkentéssel, ám azt szerettük volna, hogy minél több emberhez jussanak el olyan közösségi programok, megoldások, amelyek a hulladékszegény élethez vezethetnek el. Olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy ehhez a „küldetésünkhöz” mindegyikünk jelentős családi támogatást is kap.

A Zöld Kezek számára fontos, hogy ne csupán a közösségi oldalon osszon meg praktikus tanácsokat, hanem minél több személyes találkozáson keresztül nyújtson segítséget. Ennek szellemében szervezték meg tagjai a nagy sikert aratott AddTovább ruhacsereprogramot, de izgalmas kezdeményezésük a zöldségek házhoz szállítása is.

– Egy nagy kertet művelő helyi termelőtől származnak a vegyszermentes idényzöldségek, gyümölcsök, amelyekből kosarakat készítünk, és ezeket szállítjuk ki a megrendelőknek – emelte ki Orsolya. – Mindenki jól jár, hiszen segítjük a helyi gazdálkodót, akik pedig megvásárolják, biztos forrásból származó, zamatos ízű és állagú portékát kapnak.

Az egyesület használt raklapból, illetve bontott faanyagból két helyszínen is kialakított magaságyást, hogy a kiskertművelést népszerűsítse, két helyen pedig komposztálót hozott létre. Ezt a munkát a jövőben szeretné kibővíteni. Legutóbb hagyományteremtő szándékkal egy hangulatos családi pikniket szervezett az Erzsébet-kertben, ahol életmód-tanácsadót látott vendégül, aki rámutatott, hogy egy vendéglátó egység is üzemeltethető környezettudatosan. Több hasonló programot is terveznek a szervezők, amellyel az ételpazarlásra szeretnék ráirányítani a figyelmet. A Zöld Kezek várja köreibe azokat a pártoló tagokat, akik az alapítókhoz hasonlóan fontosnak tartják a fenntarthatóság gondolatát.


Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...