Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Elérkezett az őszi munkák ideje
– A zöldségek elraktározásához egy nem túl száraz, de nem is túl nedves, kellően hűvös, fagymentes helyiséget érdemes találnunk – javasolta Horváth Gábor. Fotó: Filep István

Elérkezett az őszi munkák ideje

| Madarász Réka | Zöld Sopron

A nyári hónapokat magunk mögött hagyva ismét a szüret időszakához érkeztünk. Érnek a gyümölcsök, és betakarításra várnak a zöldségek. Tehát a kerti teendőink nem érnek véget Szent Mihály havával.

A betakarított terményeinkről gondoskodnunk kell továbbra is, hogy a téli vitaminszegény hónapokban is fedezzék zöldségfogyasztásunkat. Válasszuk ki otthonunkban a tároláshoz legoptimálisabb helyet, ami lehet egy hűvös pince vagy kamra!

– A zöldségek elraktározásához egy nem túl száraz, de nem is túl nedves, kellően hűvös (maximum 12–14 fok), de fagymentes helyiséget érdemes találnunk – javasolta Horváth Gábor, a Roth-technikum kertészeti tangazdaságának vezetője. – Ne tároljunk ömlesztve, és különítsük el a zöldségeket és a gyümölcsöket! A rothadt terményeket szedjük ki az egészségesek közül! Ha néha tudunk szellőztetni is, akkor az átválogatott, megtisztított zöldségeinket nagy valószínűséggel meg tudjuk óvni a téli hónapokra.

A felszedett zöldségeink helyére megfelelő talaj-előkészítés és tápanyag-utánpótlás után már augusztustól elvethetjük a korai fejes káposztát, szeptember közepéig a hónapos retket, az áttelelő fejes salátát, a sóskát, a spenótot és a póréhagymát.

– A retek rövid tenyészidejű zöldség, 55–60 nap alatt felszedhető, ezért augusztus közepétől már belekerülhetnek a magok ismét a földbe – folytatta a szakember. – Ügyeljünk rá, hogy a magokat sekélyen vessük: 1,5–2 centiméteres távolságra. Hogy megvédjük azokat a kiszáradástól, érdemes lefedni a vetést talajtakaróval, ami nemcsak a nedvességet őrzi meg a kelésig, hanem a talaj hőmérsékletét is magasabban tartja.

Szerves trágya alkalmazásával a kiürült tápanyag pótlása mellett a talaj szerkezetére is kedvező hatást tudunk gyakorolni.

– Az ősz folyamán kellő csapadék híján ügyeljünk az öntözésre és az ágyásaink gyommenetesen tartására is, mivel az esetlegesen felmagzott gyomok elhulló magvai még a következő évben is sok bosszúságot okozhatnak – tette hozzá Horváth Gábor. – A termés betakarítása után, de még a levélhullás előtt érdemes gyümölcsfáinkat úgynevezett lemosópermetszerrel kezelni, ezt azért is tartom fontosnak, mivel a telek egyre enyhébbek, a kórokozók és a kártevők könnyebben átvészelik a téli hónapokat, így egy nagy lémennyiségű, magasabb dózisú lemosópermetezés a télnek ezt a feladatát részben átveszi.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...