Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Elkészült a hüllőterelő fal
A hüllőterelő körülbelül fél méter magas, sűrű szövésű háló. Forrás: fertopart.hu

Elkészült a hüllőterelő fal

| Zöld Sopron

Mintegy két kilométer hosszan építették ki a hüllőterelő falat Fertőrákoson, a vízitelepre vezető bekötőút mentén. Ez is része a Fertő-part fejlesztését kísérő úgynevezett természetvédelmi monitoringnak.

A hüllőterelő falra azért van szükség, hogy az állatok ne tudjanak az úttestre jutni. A hüllők és kétéltűek előszeretettel mennek melegedni az aszfaltra, ez azonban most, a folyamatos munkavégzés, megnövekedett forgalom miatt veszélyes. A fejlesztés végén, az új bekötőút alatt azonban több helyen hüllőalagutakat is kialakítanak majd.

– A dunai gőte és a különböző békafajok védelme érdekében építettük meg a körülbelül fél méter magas, sűrű szövésű hálót, ami megakadályozza a békákat, kétéltűeket abban, hogy az úttestre föl tudjanak menni – mondta dr. Szabó Sándor, a projekt természetvédelmi szakértője. – A párzási időszakban mindig nagyobb a vándorlás. A háló beleér a földbe, és a nád felőli oldalra hajlik, tehát sem alatta átbújni, sem fölötte átmászni nem tudnak az állatok.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...