Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Elkezdődött a medervizsgálat
A vízi polgárőrök és a speciális mentők szolárral felszerelt hajókkal vizsgálják át a Fertőrákosi-öbölben a vizet és a tó medrét Fotók: Riba Szabolcs

A jelzőoszlopokat nem szabad megközelíteni és eltávolítani a Fertőből!

Elkezdődött a medervizsgálat

| Huszár Judit | Zöld Sopron

A tervek szerint június végéig végeznek az átfogó medervizsgálattal a Fertőrákosi-öböl területén. A munka múlt héten kezdődött, az a cél, hogy megtalálják, majd eltávolítsák a vízben lévő veszélyes tárgyakat.

Munkára gyülekeznek a Fertő tavi polgárőrök és a Győri Speciális Mentők a Fertőrákosi-öbölben – ha nem viharos az idő, akkor 3 hajóval futnak ki a vízre, és átvizsgálják az öböl 20–30 hektáros területét.

– Régi vágyunk volt a meder teljes körű felmérése, hogy kiderüljön, mi minden van a vízben – kezdte Gáncs Krisztián, a Fertő tavi Speciális Kutató és Mentő Vízi Polgárőr Egyesület elnöke. – Korábban a határvonal mentén már végeztünk egy részleges kutatást, most ezt tudjuk kiterjeszteni.

A munkával a Sopron–Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. bízta meg a vízi polgárőröket, azért, hogy a későbbiekben el tudják végezni a mederkotrást.

– Speciális, szolárral felszerelt hajókkal futunk ki a vízre – tette hozzá Mátis Csaba, a Győri Speciális Mentők Közhasznú Egyesület elnöke. – A vízi polgárőröknek van két hajójuk, illetve nekünk is egy. Szolártechnikával feltérképezzük a vizet, a Fertő medrét. Ezek a speciális eszközök tökéletes képet mutatnak a vízről, egy térképen GPS pontokkal jelöljük a tárgyakat, amelyeket találtunk, a víz felszínét pedig drón segítségével is átvizsgáljuk.

A szakemberek a mederben lévő kisebb tárgyakat a partra vontatják, míg a nagyobbak helyét jól látható jelző zászlókkal jelölik. Fontos feladatuk a 2017-es tűzvészkor a vízbe került anyagok, hulladékok kiemelése is. Azt kérik, hogy a sportolók, horgászok a jelzőoszlopokat hajóikkal, csónakjukkal ne közelítsék meg, illetve ezeket a tóból ne vegyék ki! A veszélyes tárgyakat (például a második világháború során a tóba dobott robbanóeszközöket) tűzszerészek fogják eltávolítani. A munkálatok ideje alatt, illetve amíg a tóban jelzőoszlopok vannak, sötétedés után senki sem tartózkodhat a vízen, ebben az időszakban az éjszakai horgászat is tilos!

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...