Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Előzzük meg a dió feketedését!

Előzzük meg a dió feketedését!

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Évek óta gondot okoz sok kerttulajdonosnak a dió feketedése. Bár hajlamosak vagyunk a problémáért teljes mértékben a dióburok-fúrólegyet felelőssé tenni, ez a rovar a termést nem károsítja.

A dióburok-fúrólégy az inváziós fajok közé tartozik: 2012-ben került be Magyarországra. Első példányaival Kőszegen, majd Nagycenken találkoztak, ám nyolc év alatt az egész országban elterjedt.

– A rovar alapvetően a dió zöld burkában él. Mivel nem hatol át a termés héján, problémát csak a nagyon korai fertőzés jelenthet, mivel ilyenkor elsatnyulhat a dió – tudtuk meg dr. Tuba Katalintól, a Soproni Egyetem Erdő- és Természeti Erőforrás-gazdálkodási Intézetének egyetemi docensétől. – Mivel a fát nem öli meg, a legjobb, ha megtanulunk vele együtt élni. Nem minden esetben a dióburok-fúrólégy felelős azonban a dió feketedéséért, okozhatja ugyanis baktérium, moly és más légyfajok is.

Idén szerencsére a dió feketedése nem nagymértékű, ami egyrészt annak köszönhető, hogy tavaly elfagyott a dió, így a dióburok-fúrólégy nem tudott hova petézni, másrészt pedig annak, hogy a száraz nyár miatt a baktériumos betegség sem tudott utat törni magának.

– A rovar elleni védekezéshez sárga/ zöld ragacsos lapokkal lényeges megállapítanunk a légy repülési idejét, ami július közepétől kezdve hat héten keresztül jellemző – folytatta dr. Tuba Katalin. – Maga a védekezés lehet agrotechnikai vagy kémiai. Az előbbi akkor működik, ha csak egy diófánk van, és a környéken sincs több. Ilyenkor helyezzünk el sárga/ zöld ragacsos lapokat, hogy megfogják a legyeket. Valamivel hosszadalmasabb, ha a dió érési idejében a földet műanyag vagy geoszövettel terítjük le, melyről a lehulló bábokat felsöpörhetjük, majd megsemmisíthetjük.

– Azoknak, akik hibátlan diót szeretnének, a kémiai védekezés ajánlott: permetezzék le a fát rovarölő szerrel és valamilyen légycsalogató anyaggal! A keverék a fának azokról a részeiről is magához fogja vonzani a legyeket, amelyeket nem érünk el. A kezelést legalább háromszor érdemes megismételni a dióburok-fúrólégy repülési idejében. 

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...