Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Előzzük meg  a fakivágást!
Fotó: Filep István

Előzzük meg a fakivágást!

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Kertünk éke lehet egy terebélyes, évtizedek óta árnyat adó fa, ám adódik a kérdés, vajon mi mindenre kell figyelnünk, hogy valóban egészséges maradjon, illetve mi a teendőnk, ha úgy gondoljuk, valamilyen betegség támadhatta meg.

– Régebben, ha egy fával kapcsolatban valamilyen kétség adódott, áthívott a kerttulajdonos egy jó ismerőst, akivel aztán megvitatták, hogy mi is legyen a teendő, amelynek számos fa esett áldozatául – kezdte Nagy Levente erdésztechnikus, kert- és parképítő vállalkozásvezető. – Örülök, hogy ma már egyre többen úgy gondolják, mindezt a szükséges végzettséggel és tapasztalattal rendelkező szakemberrel kell megbeszélni.

Első lépésként érdemes minősített favizsgálót felkeresni, aki pontosan fel tudja mérni, hogy milyen állapotban van az adott fa, azaz elég-e egy odafigyelő ápolást végezni, és ezzel akár évtizedekre megmenteni, vagy esetleg olyannyira korhadt, beteg az adott példány, hogy elkerülhetetlenné vált a kivágása.


– Többfajta technikával, emelőkosaras autóval, alpin technikával történik a fa szakszerű metszése, gallyazása az alapján, amit a favizsgáló megállapított – folytatta Nagy Levente. – Azért nagyon fontos, hogy mindez valóban szakszerűen történjen, mert teljesen tönkre tehet akár egy fiatalabb fát is a nem megfelelő ápolás. Sopronban és környékén különösen fontos a megfelelő gondozás, mert országos szinten is kiemelkedő mennyiségű, különböző fajtájú, akár 150–200 éves ősfák találhatók a magánkertekben. Az utóbbi években azt látom, hogy a tulajdonosok egyre felelősségteljesebben gondolkodnak, felmérik, hogy micsoda érték birtokosai a famatuzsálemeknek köszönhetően.

Ha esetleg egy fa már nem menthető, akár életveszélyessé is válik, akkor mindenképp érdemes képesített faápoló szakemberekre bízni a munkálatokat, akik képesek pontosan felmérni a törzs és az ágak állapotát, és tudják, hogyan lehet a legbiztonságosabban visszabontani, dönteni a fát, mindezzel jelentős károkat előzhetünk meg. A szakember mindenkit arra biztat: ha vágásra kerül sor, akkor ültessünk is fát, mégpedig tudatosan: a megfelelő fajtát a megfelelő helyre. 


Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...