Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Erdei találkozási pont
A soproni Z-, azaz Zérókövet a Károly-kilátóval szemben találjuk. Fotók: Etzl Edgár

Z-kő: Tisztelgés a nemrég elhunyt Zepkó Tamás emléke előtt

Erdei találkozási pont

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Felavatták a hétvégén a Károly-kilátóval szemben található Z-, azaz Zérókövet, amely a soproni természetjárók összetartozását jelképezi.

A különleges elnevezésű emlékszikla ötletgazdája és alkotója a soproni lokálpatrióta Kuslics Péter Cousteau, akinek a nevéhez már több hasonló kezdeményezés kapcsolódik. Az elképzelést a TAEG Zrt. támogatta, így helyet biztosított a kőnek.

Az ünnepélyes átadáson az alkotó elmondta: kisgyermekként fertőződött meg a természetjárás szeretetével. Azóta számtalan túrát tett családjával, barátaival, ezek inspirálták egy olyan emlékhely kialakítására, amely a soproni természetjárók, túrázók, hegymászók zarándok- és emlékhelye, további túráik induló- és érkezési pontja lehet. A sziklán lévő „Z” betű egyben jelképes tisztelgés a közelmúltban elhunyt soproni Zepkó Tamás emléke előtt is, akinek lételeme volt a természetjárás, a sziklamászás és a sítúrázás.

– Mindemellett a jövő nemzedék majdani útra kelőire gondolva, a sziklán lévő „Z” betű figyelmeztessen bennünket a zéró tolerancia elvére is, amellyel természeti környezetünknek tartozunk! Óvjuk, védjük, tartsuk meg olyannak, amilyennek mi is látni szeretnénk a távoli jövőben! – emelte ki ünnepi gondolataiban Kuslics Péter.

Az alkotó egy soproni szikladarabot munkált meg, amelynek a vésése során meghagyta annak természetes formáit, hogy minél inkább az erdei környezetbe illő maradjon, a rákerült feliratot pedig rozsdamentes acélból készítette el.

Az ünnepélyes avatásra a Soproni Vándorok Túraegylet tagjai egy családi madár- és gombaismereti túra keretében érkeztek, ezzel is szép példát mutatva arra, hogy a túrázás milyen erős közösségkovácsoló erővel bír Sopronban.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Virágos erkélyek

Virágos erkélyek

2024. 06. 12. | Madarász Réka

A növények amellett, hogy barátságosabbá teszik az erkélyünket, egyéb hasznot is hozhatnak: távol tarthatják a rovarokat, szúnyogokat. Viszont érdemes...