Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Érik a gesztenye

Érik a gesztenye

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Javában tart a szelídgesztenye-szüret Sopronban és környékén. Az idei termés mennyiségére és minőségére sem lehet panasz.

– Bár télen hiába vártuk a hótakarót, amire nagy szükségük lenne a fáknak, ám a nyári időjárás kedvezett a szelídgesztenyének, így most bőséges és egészséges a termés – részletezte Nagy Barnabás őstermelő. – A szüret a tavalyinál egy héttel később indult, így becslésem szerint október közepéig eltart majd. 

A szelídgesztenye nem csupán ízletes és számos módon elkészíthető termés, hanem igazi kincs a szervezet számára, hiszen különféle vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Kiváló E-vitamin-forrás, aminek fontos szerepe van az öregedés folyamatának lassításában és a szívünk védelmében. Található benne B1-, B2- és B6-vitamin, az immunrendszert erősíti a C-vitamin-tartalma. Ásványi anyagban is bővelkedik: kalciumot, káliumot, foszfort, vasat, nátriumot, magnéziumot és rezet is tartalmaz. A szelídgesztenyét a népi gyógyászat is szívesen használja, hatásos emésztési problémákra, a nyáron szedett leveléből főzött tea alkalmas légcsőhurut, köhögés kezelésére. Az egészség mellett a szépségre is pozitív hatást gyakorol: csökkenti a narancsbőrt a termésből készített krém. Mivel a gesztenye gluténmentes, így a belőle készült lisztet, illetve más termékeket a gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják.

Nincs is annál kellemesebb őszi időtöltés, mint amikor a megvágott gesztenye bekerül a kemencébe vagy a sütőbe, majd az alaposan megsült, ropogós, édes finomságokat együtt bontogatja a család apraja-nagyja, miközben a finom illat belengi a teret. A gesztenye különböző húsok ínyenc tölteléke lehet, mártásként különleges ízvilágot kínál, de köretként is megállja a helyét. Édességek kedvelt alapanyaga, az örök kedvenc a gesztenyepüré, de népszerű a csokiba mártogatott, gusztusos gesztenyeszívecske is. Októbertől februárig beszerezhető, de könnyen kiszárad, így a gesztenyeszemeket felhasználásig hűvös, párás helyen, ennek hiányában hűtőszekrényben érdemes tárolni. 

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...