Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Erkélyünk őszi díszei
A színes levelű vagy bogyós növények ősszel is díszei lehetnek az erkélyünknek. Fotó: Németh Péter

Erkélyünk őszi díszei

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Az őszre a virágboltok is készülnek: a színes, virágzó növényeket szépen lassan felváltják a tökös, bogyós, leveles dekorációk. A tönkrement egynyári növényeinket érdemes a fagyokig virágzóakkal pótolni.

Az egynyári növények – a muskátli, a petúniák, a begóniák, a lobéliák – még szépen díszítik balkonunkat, azonban az időjárás gyors változása hamar tönkreteheti azokat.

– Egynyári növényeket ilyenkor már szinte képtelenség beszerezni, ezért ajánlott ezek helyett már most a fagyokig aktívan virágzó növényeket ültetni. Ilyen az árvácska, a csarabfajták (calluna) és a krizantémok – tudtuk meg Zügn Judit virágüzlet-tulajdonostól. – Ide tartoznak azok a növények is, amelyek nem a virágaikkal, hanem a bogyóikkal és a leveleikkel díszítenek. Ilyen a calocephalus, a fajdbogyó és a hebefajták. Ezek a szép formájú, dekoratív kis cserjék változatos levélfajtákban kaphatóak, remekül mutatnak a balkonládákban ősszel, majd télen.

A hebék és a csarabok a tőzeges, sovány, mészmentes földet kedvelik. A legjobb számukra az esővíz vagy a lágy vizes locsolás, ha viszont nincs módunk csapadékot gyűjteni, akkor az öntözővizet literenként egy kávéskanál ecettel lágyíthatjuk. Ezek a növények már nem annyira vízigényesek, mint az egynyáriak: nagy melegben természetesen naponta kell locsolni őket, egyébként azonban kibírják 1–2 napig víz nélkül. Mivel ősszel a kártevők egyedszáma is csökken, nem szükséges őket permetezni.

– Az évelő növényeket (csarabok, hebék) egészen jövő év májusáig a balkonládáinkban hagyhatjuk, majd a kertünkben aktív évelő növényekké válhatnak, amennyiben sikerül félárnyékos helyre kiültetnünk őket – folytatta a virágkötő. – Az árvácska viszont kétéves növény, tehát ha most elültetjük, akkor a következő év májusáig csodaszép lesz, utána viszont nem érdemes kísérleteznünk vele, mert elpusztul.

A balkonládáinkat dísztökökkel is színesíthetjük, ezek ugyanis sokáig elállnak. Nem kell mást tennünk, mint a növények közé berejtenünk azokat, és máris kész a nem mindennapi kompozíció. 

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...