A meghitt karácsony dísze
2024. 12. 04. | Madarász RékaMíg régen szinte mindenki lucfenyőt díszített fel szentestére, addig ma már az számít ritkaságnak, ha valaki nem nordmann jegenyét választ. Az ára ugy...
A téli időjárás beköszöntével elérkezett a teázás szezonja. A hideg évszakokban különösen népszerűek a gyógyteák, amelyek finomak és az egészségmegőrzésben is segítenek.
Közel három évtizede fogyasztja rendszeresen a gyógynövényből készített teákat Biczó Barbara soproni természetgyógyász, terapeuta, aki ma már saját biokertjében termeszti a gyógynövényeket, amelyekből elkészíti illatos immunerősítő teáit.
– Meghűléses, megfázásos megbetegedés esetén remek választás a bodzából készített tea, amely lázcsillapító, gyulladáscsökkentő, nyákoldó hatással bír – emelte ki a szakember. – A kakukkfű tea segít a torokfájás és a köhögés megszüntetésében, illetve fertőtlenítő hatású, emellett emésztési panaszok esetén is jó szolgálatot tesz. A zsálya tüdőproblémáknál, köhögésnél, hurutnál segíthet. Népszerű a magas C-vitamin-tartalmú csipkebogyó tea, ami a megelőzésben játszik szerepet. A csalántea tisztító, méregtelenítő hatású. Közkedvelt a levendulatea is, amely görcsoldó, emésztést javító hatásáról ismert, virágának forrázatából nyugtató teát készíthetünk ideges, feszült állapot, túlterheltség, álmatlanság esetén.
Gyógynövényteák készítésénél a leveleket forrázásuk után 5–10 percig hagyjuk állni, a gyökerekből készített teánál ez az idő 15–20 perc is lehet. A csipkebogyó teát nem szabad forrázni, mert elveszik a C-vitamin-tartalma, ehelyett akár 10–12 órára is beáztathatjuk szobahőmérsékletű vízbe. A legtöbb gyógynövényteát érdemes ízesítés nélkül fogyasztani, meghűlés esetén mézzel, citromlével lehet gazdagítani.
Míg régen szinte mindenki lucfenyőt díszített fel szentestére, addig ma már az számít ritkaságnak, ha valaki nem nordmann jegenyét választ. Az ára ugy...
Zamatos, testes, illatos vagy gyümölcsös – legtöbben ezeket a jegyeket keressük egy jó borban. Egy azonban biztos: a soproni nedűk méltán híresek, bár...