Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Erősítő gyógyteák
Biczó Barbara saját biokertjében termeszti a gyógynövényeket, amelyekből elkészíti illatos immunerősítő teáit. Fotó: Filep István

Erősítő gyógyteák

| Köves Andrea | Zöld Sopron

A téli időjárás beköszöntével elérkezett a teázás szezonja. A hideg évszakokban különösen népszerűek a gyógyteák, amelyek finomak és az egészségmegőrzésben is segítenek.

Közel három évtizede fogyasztja rendszeresen a gyógynövényből készített teákat Biczó Barbara soproni természetgyógyász, terapeuta, aki ma már saját biokertjében termeszti a gyógynövényeket, amelyekből elkészíti illatos immunerősítő teáit.

– Meghűléses, megfázásos megbetegedés esetén remek választás a bodzából készített tea, amely lázcsillapító, gyulladáscsökkentő, nyákoldó hatással bír – emelte ki a szakember. – A kakukkfű tea segít a torokfájás és a köhögés megszüntetésében, illetve fertőtlenítő hatású, emellett emésztési panaszok esetén is jó szolgálatot tesz. A zsálya tüdőproblémáknál, köhögésnél, hurutnál segíthet. Népszerű a magas C-vitamin-tartalmú csipkebogyó tea, ami a megelőzésben játszik szerepet. A csalántea tisztító, méregtelenítő hatású. Közkedvelt a levendulatea is, amely görcsoldó, emésztést javító hatásáról ismert, virágának forrázatából nyugtató teát készíthetünk ideges, feszült állapot, túlterheltség, álmatlanság esetén.

Gyógynövényteák készítésénél a leveleket forrázásuk után 5–10 percig hagyjuk állni, a gyökerekből készített teánál ez az idő 15–20 perc is lehet. A csipkebogyó teát nem szabad forrázni, mert elveszik a C-vitamin-tartalma, ehelyett akár 10–12 órára is beáztathatjuk szobahőmérsékletű vízbe. A legtöbb gyógynövényteát érdemes ízesítés nélkül fogyasztani, meghűlés esetén mézzel, citromlével lehet gazdagítani.

Kapcsolódó cikkek

Erdei találkozási pont

Erdei találkozási pont

2024. 06. 12. | Köves Andrea

Felavatták a hétvégén a Károly-kilátóval szemben található Z-, azaz Zérókövet, amely a soproni természetjárók összetartozását jelképezi.

Virágos erkélyek

Virágos erkélyek

2024. 06. 12. | Madarász Réka

A növények amellett, hogy barátságosabbá teszik az erkélyünket, egyéb hasznot is hozhatnak: távol tarthatják a rovarokat, szúnyogokat. Viszont érdemes...