Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Értékek újrateremtése a Fertőn
A fejlesztés első üteme után így néz majd ki a Sopron–Fertő vízitelep területe Látványterv

Kárpáti Béla: Az a célunk, hogy megóvjuk, ami megóvható, de korszerűt alkossunk!

Értékek újrateremtése a Fertőn

| Huszár Judit | Zöld Sopron

Az ígéreteknek megfelelően elkezdődik a munka a Fertő-parton. Mint arról lapunkban beszámoltunk, közel 30 milliárd forintból újul meg a vízitelep, ahol például új strandot, kikötőt, sportpályákat is kialakítanak majd.

Elkezdődött a korszakos fejlesztés a Fertő-parton. A szükséges engedélyezési és kiviteli tervek rendelkezésre állnak, megindult a terület előkészítése, hogy ezt követően majd elkezdődhessenek a mélyépítési munkálatok. A napokban már megjelennek az első munkagépek is.

– A tervezés és előkészítés során elvégeztük a víz- és természetvédelmi vizsgálatokat, egyeztettünk az összes érintett hatósággal, a területen illetékes szervezetekkel és cégekkel, majd az egyeztetések eredményei alapján készültek a tervek – mondta lapunknak Kárpáti Béla, a Sopron–Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. – A Fertő-parton az előkészítését végző kivitelező a napokban veszi át a területet, és ahogy korábban megígértük, még 2018-ban elindul a munka. Fontos, hogy a vegetációs időszakon kívül végezzék el a szükséges terepelőkészítő feladatokat, ilyenkor ugyanis már nincsenek itt a fészkelő madarak, és az élővilágot sem veszélyeztetik a munkálatok. A területen korábban felmértük a fák állapotát, valamennyi olyan fa, amely az építést nem akadályozza, egyedi védettséget kap a kivitelezés során. Az a célunk, hogy megóvjuk, ami megóvható, de korszerűt alkossunk.

A vezérigazgató hangsúlyozta: a munkák megkezdése előtt egyeztettek valamennyi érintettel, a sportegyesületekkel – kiemelten a Fertő Tavi Vitorlás Szövetséggel –, a környék összes horgászegyesületének tagságával, a hajósokkal, szörfösökkel, a spontán szerveződött facebook-csoportokkal. Mostantól kezdve építési terület lesz a Fertőrákosi-öböl egy része és a vízitelep, így a 2019-es szezonban biztosan nem lehet majd strandolni itt, illetve a horgászok is csak bizonyos időszakokban tudnak hódolni a szenvedélyüknek. A kivitelezési munkák fontos része az iszap kotrása is – a strand területén több mint 50 méter távolságig a partvonaltól mederkotrást is végeznek majd a jelenlegi iszapos állapot megszüntetése érdekében. Kialakítanak két úgynevezett depóhelyet, ahova a kitermelt iszapos anyagot le tudják majd rakni.

– A tervek szerint jövő tavaszra végezni kell a terület előkészítésével, így elkezdődhetnek a mélyépítési munkák, a víz- és közmű kialakítása a kotrási és feltöltési munkálatok – folytatta Kárpáti Béla. – Célunk az értékek feltárása és újratermelése. Olyan egyedülálló turisztikai attrakciót hozunk létre, amely nemcsak a soproniaknak és a környékbelieknek kínál majd kikapcsolódást, hanem ide vonzza a vendégeket a távolabbi régiókból is turisztikai mágnesattrakcióként.

Kétütemű fejlesztés: A kormány közel 30 milliárd forintot biztosít a fejlesztésekre, amelyeket két ütemben végeznek el. Az első ütemben a mostani strand területét alakítják át, új strand, látogatóközpont, sportpályák, kemping, vitorlás- és horgászkikötő is épül – a tervek szerint 2020-ig. A második ütemben készül majd ökológiai bemutatócentrum vízi laborral, parti házsor apartmanokkal, szállodák, konferencia-központ. A tervezés szempontjából elkülönítették a két szakaszt, viszont a munkálatok párhuzamosan zajlanak majd mind a két területen.
Kárpáti Béla Fotó: Griechisch Tamás

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...