Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Étolaj: ne öntse a lefolyóba!

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

A használt étolaj sokszor végzi a lefolyóban vagy a WC-ben, annak ellenére, hogy még a kommunális kukába dobni sem épp környezetbarát megoldás – olvasható a STKH Kft. közösségi oldalán.

Kiemelték: a csatornahálózatba kerülve is komoly károkat okoz a használt étolaj. Lerakódva jelentősen növeli a szennyvíztisztítók terhelését, valamint dugulásokat és sérüléseket idéz elő. Ennek javítása sokszor költséges, bonyolult és időigényes folyamat. Ráadásul a használt étolaj jelenléte az ivóvíz megtisztítását is nagyban megnehezíti, plusz költséggel terheli.

Mindeközben létezik természetbarát megoldás is. A MOL országszerte 100 benzinkútján helyezett el tárolótartályokat, lehetővé téve a lakosság számára a használt sütőolaj környezetbarát elhelyezését. A begyűjtött olajból bioüzemanyagot állítanak elő. A mol.hu-n található térképes kereső szerint Sopronban a használt étolajat a határkilépő melletti, illetve a Kőfaragó téri üzemanyagtöltő állomáson lehet leadni.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...