Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ezen a télen se az utcát fűtsük!
Az ablakra tehető szigetelőcsíkok öntapadóak, így könnyű felragasztani azokat. Akár 1–5 milliméteres réseket is képesek megszüntetni. Fotó: Filep István

Ezen a télen se az utcát fűtsük!

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

Október 15-én elkezdődött és egészen április 15-ig tart a hivatalos fűtési szezon. Bár még tartósan hideg nem volt, de erre is fel kell készülnünk, ahogy a balesetek megelőzésére is…

Füstölő kémények reggel és este – a legtöbb lakásban már beindították a fűtést a hűvösebb órákban. Az előttünk álló időszakban fokozott odafigyelés szükséges, ugyanis a lakástüzek és a szén-monoxid-mérgezések döntő többsége is a fűtési szezonban történik. Hogy mit tehetünk ezek megelőzéséért? Évente ellenőriztessük a fűtőeszközöket szakemberekkel! A kémények tisztítása a kéményseprők feladata, tőlük is kérjünk időpontot! (Erről már lapunkban is írtunk: Kezdődik a fűtési szezon, Soproni Téma, 2023. október 4.). Valamint szerezzünk be megbízható szén-monoxid-érzékelőt!

Természetesen a biztonság mellett fontos az is, hogy csökkentsük a költségeket. Ehhez gyűjtöttünk össze pár hasznos tippet.

Szigeteléssel spórolunk

A leghatékonyabban szigeteléssel csökkenthetjük a fűtésszámlát. A falak mellett érdemes az ablakokat is szigetelni, háromrétegű üveget választani. Egy új bejárati ajtó is sok hőt bent tart, ahogy egy modern fűtőeszköz és a szabályozható radiátorok is csökkentik a fogyasztást. Ezek beszerzése viszont meglehetősen költséges…

Az olcsóbb megoldások

Ha nincs pénz vagy lehetőség a szigetelésére, akkor is érdemes felmérni az ablakok és az ajtók állapotát. Ha úgy látjuk, hogy sok hő szökik, akkor beszerezhetünk szigetelőcsíkokat. Ezeket különböző betűkkel (például D, E, P) jelölik, és 1–5 milliméteres réseket képesek megszüntetni. A csíkok öntapadóak, így könnyű felragasztani azokat. Olcsók, viszont nem is túl tartósak.

Párnák és függönyök

Dupla ablakok esetében érdemes az ablakok közé, illetve a párkányra huzatfogó párnát tenni. Ezeket egyedi méretben és a legkülönbözőbb huzatokkal az interneten is meg lehet rendelni, de akár házilag is megvarrhatók. Fontos, hogy a függönyök ne lógjanak a fűtőtestekre, viszont az ablakok felületét takarják el, így több meleg marad bent. A radiátorok mögé praktikus hőtükörfóliát tenni, amely megakadályozza, hogy a meleg levegő a falon keresztül távozzon. Természetesen szellőztetni hidegben is kell: célszerű egyszerre minden ablakot kitárni, a fűtést lekapcsolni, és így átszellőztetni a lakást. Ha központi fűtés van otthonában, akkor ellenőrizze, hogy fel van-e töltve vízzel a rendszer! Ha ugyanis levegős, az akár 15 százalékkal is növelheti a fűtésszámlát.

Vége a 18 fokos korlátozásnak: Nem lesz hőmérsékleti korlátozás a közintézményekben az idén télen – közölte az Energiaügyi Minisztérium. A szaktárca közleményében azt írta, hogy a jelenlegi kedvezőbb ellátási helyzetben a korlátozás fenntartása nem indokolt, ezért hatályon kívül helyezi a kormány. Az idei fűtési szezonban így az általános munkavédelmi szabályok alkalmazandók. Ezek szerint a hideg évszakban a szellemi munkát végzők esetében 20–22 fokos, könnyű fizikai munkát végzőknél 18–20 fokos léghőmérséklet biztosítandó.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Erdei találkozási pont

Erdei találkozási pont

2024. 06. 12. | Köves Andrea

Felavatták a hétvégén a Károly-kilátóval szemben található Z-, azaz Zérókövet, amely a soproni természetjárók összetartozását jelképezi.

Virágos erkélyek

Virágos erkélyek

2024. 06. 12. | Madarász Réka

A növények amellett, hogy barátságosabbá teszik az erkélyünket, egyéb hasznot is hozhatnak: távol tarthatják a rovarokat, szúnyogokat. Viszont érdemes...