Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ezüstérmes kisbirtok
Gangl Szabolcs és Ganglné Göndöcs Nikoletta a család pincéjében. A házaspár közösen dolgozik azért, hogy egyre sikeresebb legyen a borászat. Fotó: Griechisch Tamás

Gangl borászat: beérett a kitartó, szorgalmas munka gyümölcse

Ezüstérmes kisbirtok

| Huszár Judit | Zöld Sopron

A száz nevező kisbirtok közül az előkelő második helyet szerezte meg a soproni Gangl borászat az egyik szakmai magazin pályázatán. Gangl Szabolcs és felesége, Nikoletta évek óta azon dolgozik, hogy borával örömet szerezzen az embereknek.

Kacskaringós szűk járatok, majd a nagy csarnokban több méter széles hordók, köztük a dédnagypapa gesztenyefa hordója. A Gangl család tulajdonában lévő pincerendszert kétszáz éve kezdték kialakítani, egykor a Szent Orsolya Rend tulajdonában volt, majd az önkormányzathoz került. Sokáig nem használták borospinceként, amikor 1990-ben a Gangl család megvette, még tele volt építési törmelékkel.

– Apáról fiúra szállt a családunkban a szőlőművelés, borászkodás szenvedélye – kezdte Gangl Szabolcs. – Igazi vasutas família volt a miénk, akik a szabadidejüket a szőlőben töltötték. Én is a nagyapám, apám mellett tanultam meg ezt a mesterséget. Kezdetben a testvéremmel közösen működtettük a borászatot, majd ő más utat választott, így öt éve a feleségemmel, Nikolettával csinálunk mindent.

– Én egy igazi panellány vagyok, aki korábban még kapát sem fogott a kezében – folytatta Ganglné Göndöcs Nikoletta. – Aztán beleszerettem Szabolcsba, és később vele együtt a szőlőbe, borászkodásba is. Már egy hónap után ott voltam az első szüreten, azóta én is mosom a prést, lapátolom a törkölyt, segítek, ahol tudok. A gyermekeink közül nem Dávid fiunk, hanem Bogi lányunk érdeklődik a szőlő iránt, szóval lehet, hogy az apáról fiúra tradíció megszakad.

A Gangl család 8,5 hektáron gazdálkodik, van szőlőjük a Fertő tó partján, Harkán, Sopron körül szinte mindenhol. A klasszikus boruk a kékfrankos, de készítenek merlot-t, cabernet sauvignont, fehér szőlőből Irsai Olivért, sauvignon blanc-t, zöld veltelinit, traminit és zenitet, valamint kékrankos rosét.

– Az én szívemnek a kékfrankos a legkedvesebb, ez a klasszikus borunk – tette hozzá Szabolcs. – Fontos számomra a családi tradíciók ápolása, a szüleim a mai napig rengeteget segítenek, az édesapámnak például megvannak a saját szőlői, amelyeket maga művel.

A család számára óriási elismerés a közelmúltban elnyert ezüstérmes kisbirtok cím. A Bor és a Piac borszakmai magazin pályázatára a 10 hektár alatti kategóriában százan neveztek. Közönségszavazással dőlt el, hogy melyik három borászat került a legjobb három közé, majd őket felkereste egy nyolctagú szakmai zsűri, akik megnézték a birtokot, a pincét, megkóstolták a borokat, a komplex szolgáltatást pedig értékelték.

– Ez nemcsak a mi sikerünk, hanem a Soproni borvidéké is – hangsúlyozta Szabolcs. – A lap húszéves története során még soproni nevező nem jutott be a döntőbe, így nagyon büszkék vagyunk, és reméljük, hogy így tudjuk a borvidéket népszerűsíteni a turisták körében. Hiszen valamennyiünknek ez az érdeke.

A család életében fontos a közelmúltban meghirdetett Fertő tavi turisztikai fejlesztéshez kapcsolódó pályázat. Ennek keretében szeretnének a pincében egy melegítő konyhát kialakítani, klímát beszerelni, felújítani a vizesblokkot. – A konyha az én területem, a borkóstolókon kínált valamennyi ételt magam készítem, így nagy előrelépés lenne ez a fejlesztés – mondta Nikoletta.

És hogy mi adja nekik a legnagyobb örömet? A válaszuk egyértelmű: a szakmai sikerek mellett a vendégek pozitív visszajelzése.

Borvidéki elismerés: A hűségnapi borverseny keretében Farkas Lajos, a Soproni Borvidék Fertő menti Hegyközség elnöke a Gangl borászat teljesítményének elismerésérül borvidéki díjat adott át Gangl Szabolcsnak.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...