Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Fermentált finomságok
– A fermentált zöldségek nagyon egészségesek – mondta lapunknak Holló-Imrik Erika. Fotó: Filep István

Fermentált finomságok

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Egyre népszerűbb a zöldségek, gyümölcsök fermentálása, azaz erjesztése, amellyel különleges, izgalmas ízvilágot érhetünk el, ráadásul az immunrendszerünket is erősítjük.

Aki kóstolt már fermentált zöldséget, az tapasztalhatta, hogy ezzel az eljárással nem csupán savanykás, hanem összetett kavalkádot alkotnak a sós, csípősen savanykás ízek, amelyek semmilyen más módszerrel nem érhetők el. A szó valódi jelentése erjesztés, az ízt ugyanis az erjedéssel szaporodó baktériumok hozzák létre. A kovászolással ellentétben itt nincs szükség semmilyen hozzáadott alapanyagra az erjedés elindításához, mert az erjedés a zöldségek saját baktériumainak segítségével jön létre. Ahhoz, hogy ez a folyamat beinduljon, csak zöldségekre, tiszta befőttesüvegekre, sóoldatra, egyenletesen langyos hőmérsékletre, és türelemre van szükség, hiszen a folyamat napokig vagy hetekig is eltarthat.

– A fermentált zöldségek nemcsak azért egészségesek, mert hőkezelés nélkül, nyersen, annak teljes tápértékében fogyaszthatjuk őket, hanem mert pre- és probiotikumokat tartalmaznak, így biztosítják a bélflóra egyensúlyát, ami az immunrendszer épségének fontos alkotóeleme – mesélte a Brennbergben élő Holló-Imrik Erika, aki két éve kísérletezik az erjesztéssel. – Először egy az ökotudatosabb életmódot a középpontba állító országos fesztiválon hallottam az eljárásról. Miután megkóstoltam a zamatos, érdekes ízeket, rögtön tudtam, hogy én is kipróbálom majd otthon. Nyáron gyümölcsös frissítő italokat készítettem erjesztéssel: nagyon finom lett például a szederből, meggyből készített üdítő. Jól sikerült a körteecetem, ami úgy készült, hogy hónapokra kint felejtettem a teraszon, nagy sikert aratott a fermentálással készített mézborom, ebben az esetben bizony nem elég a néhány napos érés, több hónapot vártunk, mire tökéletes lett. A lilakáposztám íze várakozáson felüli.

Bár a fermentálás nem bonyolult eljárás, azért a végeredmény csalódást okozhat, ha nem figyelünk egy-két egyszerű dologra. Így nagyon fontos, hogy a befőttes üvegek teljesen tiszták legyenek, illetve tartsuk be a megfelelő várakozási időt! Erika két kicsi gyermeke még barátkozik az ízekkel, saját maga viszont rendszeresen fogyasztja az erjesztett finomságokat. 

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...