Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Fertő-táj: rengeteg hulladék és törmelék
Az összegyűjtött hulladékot újrahasznosították vagy ártalmatlanították a szakemberek. Fotó: FHNP

Mentesítés

Fertő-táj: rengeteg hulladék és törmelék

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

Illegális hulladéklerakókat számoltak fel, és használaton kívüli romos épületmaradványokat bontottak le a „Fertő-táj természetes élőhelyeinek komplex helyreállítása és fejlesztése” projekt keretében – adta hírül facebook-oldalán a Fertő–Hanság Nemzeti Park.

Tizenkét tonna kommunális hulladék, 44,8 tonna lomhulladék, 817 tonna törmelék, 251 kilogramm használt gumiabroncs és 7,5 tonna veszélyes hulladéknak minősülő pala – ez a mérlege a Fertő tó menti területek megtisztításáért indított akciónak. Az összegyűjtött hulladékot a hatályos jogszabályoknak megfelelően újrahasznosították, lerakták vagy ártalmatlanították.

Mint azt a Fertő–Hanság Nemzeti Park weboldalán közzétettekből megtudtuk, a szervezet kiemelt figyelmet fordít az illegális hulladék-lerakóhelyek felszámolására, valamint a természetes folyamatokat és azok védelmét akadályozó épületek elbontására. Azonban a „Fertő-táj természetes élőhelyeinek komplex helyreállítása és fejlesztése” jóval összetettebb ennél.


A projekt magában foglalja a gyepek helyreállítását, állapotjavítását, illetve a fás és lágyszárú özönfajok irtását. Része a vízkormányzó műtárgyak építése, cseréje vagy helyreállítása, valamint a természet vízigényének kielégítéséhez szükséges árkok, csatornák helyreállítása, a vízelvezetés megszüntetése is. Szükséges továbbá a mezőgazdasági géppark fejlesztése, valamint a földutak felújítása. A projekt kiterjed az állattartásra is: szerepel benne a Hídi-major felújítása és a legeltetési infrastruktúra fejlesztése.

A közleményben felhívják a lakosság figyelmét, hogy lakcímkártyával ingyenesen elhelyezhetik hulladékukat a zöldudvarokban. Erről további információ a www.stkh.hu weboldalon olvasható.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...