Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Fesztiválerdő Sopronban
A Miyawaki mini erdő fáit Sopron város és a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány együttműködésében a SopronFest keretében ültették el múlt szerdán. Az eseményen részt vett Áder János korábbi köztársasági elnök is. Fotók: Filep István

A fák hatékonyan tisztítják a levegőt, elnyelik a zajt, vizet párologtatnak

Fesztiválerdő Sopronban

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

A város első hangsúlyosan termő gyümölcsfajokat felvonultató Miyawaki, azaz tápláló városi mini erdejét adták át Sopronban, a Deák téri iskola udvara mellett.

A fenntarthatóságot és a biodiverzitást támogató erdő fáit Sopron város és a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány együttműködésében a SopronFest keretében ültették el múlt szerdán. Az eseményen részt vett Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke, aki a környezettudatosságot és a fenntarthatóságra való figyelmet, az erdők megóvásának fontosságát hangsúlyozta. Emellett a rendezvényen bemutatott egy új találmányt, az úgynevezett komposztáló robotot.

A faültetésbe besegítettek a Deák Téri Általános Iskola kisdiákjai is.

A Miyawaki mini erdők nagyon gyorsan nőnek, sűrűbbek és nagyobb biológiai sokféleséget tartalmaznak a hagyományos erdőkhöz képest. Amellett, hogy könnyen ültethetőek városi környezetben, például lakóövezetekben, iskolák udvarán, vállalati és gyári területeken vagy bármely kihasználatlan városi telkeken, lehetőséget adnak a városi talaj regenerálására.

Dr. Farkas Ciprián polgármester kiemelte: Sopronban számos zöld beruházás valósult meg a magyar kormány támogatásával. A városvezetés kiemelt figyelmet fordít a város parkjaira, közterületeire, azok megóvására és fejlesztésére.

A SopronFest szervezői számos eszközzel támogatják a fenntartható fesztiválélményt. Helyi gazdaságokkal és vállalkozókkal dolgoznak, egy olyan „emberi léptékű” fesztivál megteremtése a céljuk, ami hosszú távon is képes ellátni a várost – emelte ki Lobenwein Norbert, a fesztivál egyik alapítója.

Fenntartható fejlődés podcast: Áder János korábbi köztársasági elnök volt a vendége a SopronFest keretében szervezett IV. Telekom Podcast Festnek. A Ligneum látogatóközpontban napjaink legismertebb generációkutatója, Steigervald Krisztián beszélgetett a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnökével a fenntartható fejlődésről, a klímaváltozás és vízválság aktuális kérdéseiről.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Erdei találkozási pont

Erdei találkozási pont

2024. 06. 12. | Köves Andrea

Felavatták a hétvégén a Károly-kilátóval szemben található Z-, azaz Zérókövet, amely a soproni természetjárók összetartozását jelképezi.

Virágos erkélyek

Virágos erkélyek

2024. 06. 12. | Madarász Réka

A növények amellett, hogy barátságosabbá teszik az erkélyünket, egyéb hasznot is hozhatnak: távol tarthatják a rovarokat, szúnyogokat. Viszont érdemes...