Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Fűszerillatú délutánok
Rendszeresen tartanak programokat a Lenck-villa fűszerkertjében.Fotó: Filep István

„Kedves számunkra ez a kis kert, ahol a növények jól érzik magukat”

Fűszerillatú délutánok

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Kellemes illat és üde látvány fogadja a Lenck-villa látogatóit ősszel is a tavaly kialakított közösségi fűszerkertben, amelyet a Fűszerillatú órák keretében is felfedezhettek az elmúlt napokban.

A környezetbarát program vendégei levendulás illatzsákokat, fürdőbombákat is készíthettek, gyógyfüveket morzsolhattak, egyedi fűszerkeverékeket alkothattak, és szakemberektől is kaphattak tanácsokat a gyógynövényekről, fűszerekről. Ám a szervezett programokon kívül is sok-sok élményt nyújt a látogatóknak a fűszerkert, amely méltán érdemelte ki a közösségi jelzőt, hiszen bárki számára elérhető itt a kertészkedés, aki a csütörtöki ügyeleti napon önkéntesként szeretné gondozni a növényeket. Akik tevékenyen részt vesznek a kert életében, elnyerik méltó jutalmukat, hiszen haza is vihetnek egy kis kóstolót a gyógyhatású növényekből. A Soproni Múzeum példamutató kezdeményezését a Zöld Kezek Egyesület is támogatja, így segítséget nyújtott a kiskert tervezésében, kialakításában, az ültetésben és a gondozásban is, és tanácsot adott a növények kiválasztásához is. A látvány pedig önmagáért beszél: a fűszerkert a vadregényes Lenck-villa parkjának egyik ékévé vált.

– Nagyon kedves számunkra ez a kis kert, ahol, ahogy a látvány is mutatja, a növények nagyon jól érzik magukat – mesélte Martos Virág múzeumpedagógus. – Vannak, akik rendszeresen gondozzák a növényeket, a nagy nyári szárazságban is öntözték a magaságyásokat. A citromfű és a mentafélék szépen burjánoznak, de remekül érzi magát itt a rozmaring, a pettyegetett vagy más néven orvosi tüdőfű, a körömvirág, a levendula, a kakukkfű, az oreganó, és szépen megnőtt a bazsalikom is. Igazi bionövényekkel népesültek be az ágyások, amelyeknek sokrétű a gyógyhatásuk.

A fűszerkert és a közelében található rovarhotel múzeumpedagógusok által vezetett élménydús környezetórák és óvodai foglalkozások helyszínéül is szolgál.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Egészségeset, finomat

Egészségeset, finomat

2024. 09. 18. | Madarász Réka

A gyümölcsök és a zöldségek tartósításának egyik legősibb módja az aszalás, melynek legenergiatakarékosabb változatához minden feltétel megvolt az ide...