Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ha lehullott a falevél…
Beérkezése után az STKH-nál a zöldhulladékot darálják, majd komposztálják. Fotó: Filep István

A zöldhulladék az erdőben megváltoztathatja a talajt

Ha lehullott a falevél…

| Győri-Varga Nóra | Zöld Sopron

December beköszöntével a legtöbb fa már lehullatta lombjának javát, számos háztartásnál gyűjtöttek össze zöldhulladékot. Utánajártunk, mi történik vele, ha az STKH gondjaira bízzuk, illetve miért nem jó, ha az erdőbe visszük ki.

Zöldhulladék ugyan egész éven át keletkezik, az ősz a „húzó” évszak, azon belül is a november: ekkor érkezik a legnagyobb mennyiség az STKH Kft. Sopron környéki komposztálótelepeire. – A zöldhulladék mennyisége folyamatosan nő, tavaly összesen 3652 tonnát szállítottak be hozzánk – tudtuk meg Rétfalvi Balázstól, az STKH Kft. szelektív hulladékgazdálkodási igazgatóhelyettesétől. – A beérkezett zöldhulladékot darálják, miután a zsákokat eltávolították róluk, majd komposztálják. Az így keletkező komposzt termékminősítéssel rendelkezik, és bárki megvásárolhatja.

A zöldhulladékgyűjtő zsákokba bokrok nyesedékeit (maximum 5 centiméter átmérőig), lenyírt füvet, lehullott falevelet gyűjthetünk. – Mivel nem minősül zöldhulladéknak, tilos földmaradékot, nádat, tuskót, konyhai hulladékot, állati mellékterméket, forgácsot, fűrészport és egyéb, szelektív és kommunális gyűjtésből származó hulladékot elhelyezni bennük – folytatta a szakember. – A komposztprizmákba bekerülő idegen anyagok ugyanis lassíthatják vagy akár meggátolhatják a komposztálás folyamatát. Szerencsére azt látjuk, hogy az emberek általában figyelnek arra, mi kerül a zsákokba.

Bizonyára sokan tapasztalták már egy-egy kirándulás vagy erdei séta során, hogy növényi hulladék, virágföld, nyesedékek, lenyírt, majd összegyűjtött fű hever az út szélén – vagy egy kicsit beljebb… – Mivel az erdei ökoszisztémák komplex rendszerek, az emberek által kivitt, nagy mennyiségű plusz tápanyagok felboríthatják az egyensúlyukat – emelte ki az STKH szakembere. – Az erdőbe vitt zöldhulladék megváltoztathatja az erdei talajok tápanyagtartalmát, kémhatását (például fenyőfélék), így más fás- és lágyszárú növények jelenhetnek meg ott, köztük tájidegen fajok is.

Az STKH az emblémázott, megvásárolt zsákokba helyezett zöldhulladékot még decemberben is térítésmentesen elszállítja, az időpontok az stkh.hu weboldalon megtalálhatók.

Zöldhulladék-gyűjtő zsák: A zöldhulladék-gyűjtésre rendszeresített, STKH logóval emblémázott, 170 literes zsákokat a zöldudvarokban (Pozsonyi út, Harkai út), az STKH raktáránál (Harkai-domb, helyrajzi szám: 0466/31), a P-Data System Kft.-nél (Balfi u. 1–3.) és a FullEnergy töltőállomáson (Bánfalvi út 4/D) lehet vásárolni. Továbbá a komposztálótelepre évi hatszor, alkalmanként 300 kilogramm zöldhulladék térítésmentesen beszállítható.


Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...