Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Halat az ünnepi asztalra!
– Szentestéhez közeledve többszörösére nő a kereslet a halak iránt – tudtuk meg Kun Attilától. Fotó: Filep István

Karácsonykor népszerű a ponty, a lazac, a harcsa és a busa is

Halat az ünnepi asztalra!

| Győri-Varga Nóra | Zöld Sopron

Különböző sültek, töltött húsok és káposzta, rántott hal vagy halászlé – közös bennük, hogy mindet gyakran válogatjuk be a karácsonyi menübe. Írásunkban az egyik legnépszerűbb alapanyagra, a halra fókuszálunk.

Ahogy közeledünk a szentestéhez, úgy nő meg többszörösére a kereslet a különféle halak iránt. A karácsonyi szezon november végével indul, a vásárlói kedv körülbelül december 6-ától folyamatos emelkedést mutat, az igazán nagy dömping pedig az ünnepek előtti utolsó 5–6 napban jellemző. – Az édesvízi halak közül a legtöbben a pontyot keresik, a tengeriek közül a lazacot, utánuk jön a sorban az afrikai és a szürke harcsa, a busa, a kárász, a keszeg – mondta Kun Attila, a Bárka Halbolt és Bisztró tulajdonosa. – Halainkat a kisbajcsi halfeldolgozóból kapjuk, itt direkt nekünk is termelnek. Élve vásároljuk meg, mi dolgozzuk fel, mi vagyunk az egyetlenek, akik a halhoz hozzáérünk: ezzel garantáljuk a minőséget.

Fontos, hogy a frissen vásárolt halat mielőbb el kell fogyasztani, nem szabad egy-két napnál tovább a hűtőszekrényben tartani, mert nagyon romlékony. Nem megfelelő hőmérsékleten tárolva elszaporodhatnak bennük a baktériumok. A friss hal izomrostszerkezete teljesen más, mint a fagyasztotté: sokkal rugalmasabb, nem porlad. Más az íze, a súlya, az állaga.

Mint megtudtuk, a vásárlók mintegy hetven százaléka halászlevet készít az ünnepi asztalra, de kedvelt étel a harcsapaprikás, illetve a különféle sült és rántott halak, fűszerezett filék is.

Kun Attiláéknak az idei lesz a hetedik karácsonyi szezonjuk. – Azt látjuk, hogy folyamatosan nő az igény, az emberek már nemcsak sertés- és csirkehúsban gondolkoznak – folytatta a tulajdonos. – Komoly kampányok indultak a magyar halak elfogadtatására, és ezeknek meg is lett az eredménye, hiszen nő a kereslet a minőségi és egészséges ételekre. Ez fontos is, mert olyan nyomelemeket (esszenciális aminosavakat és olyan ásványi anyagokat, mint a foszfor, a kalcium, a vas és a jód) tartalmaznak, mint semmilyen más hús.

A halak víztartalma viszonylag magas, zsírtartalmuk általában alacsony (a harcsát és a pontyot kivéve), a zsírosabb fajtákban viszont nagyobb mennyiségben található A- és D-vitamin. Az agyműködést és a látást segítik, fogyasztásuk legalább heti egyszer ajánlott gyermekkortól egészen szépkorig.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...