Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Hatékonyan válogassuk a szemetet!

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

A tejes és gyümölcsleves kartondobozokat Veszp­­rémben, Pakson, Székes­­fehérváron, Kecskemé­­ten és Monoron szelektál­­ja a leghatékonyabban a lakosság – derült ki a legfrissebb összesítésből.

 Budapesten a legtöbb, évente mintegy 750 tonnányi italos kartont gyűjtenek szelektíven a la­­kosok, ezzel ők a kö­­zépmezőnybe tartoznak abban a rangsorban, amely egy lakosra vetítve vizsgálja a szelektíven gyűjtött és újrahasznosítandó italkarton-csomagolás mennyiségét. Ha minden magyar lakos olyan hatékonyan szelektálna, mint a veszprémiek, egy éven belül megduplázható lenne az újrahasznosított italos kartondobozok mennyisége – és nem mellékesen 38.000 fát mentenénk meg a kivágástól.

A magyar lakosság átlagosan 60 darab tejes és gyümölcsleves italos kartont használ el egy év alatt. A hulladékká vált italos kartondobozok szelektív gyűjtésében továbbra sem jeleskedünk: 78–80 százaléka még mindig a lerakókon végzi, és csupán 20–22 százalékát hasznosíthatják újra annak ellenére, hogy a szelektív hulladékgyűjtés valamilyen formája ma már 10-ből 7 lakos számára hozzáférhető. Emiatt évente mintegy 12.600 tonna, azaz mintegy 420.000.000 darab italos kartondoboz megy veszendőbe ahelyett, hogy újrahasznosításra kerülne és a környezet védelmét szolgálná. Ha ezeket a tejes és gyümölcsleves dobozokat hosszabb élük mentén egymás után helyeznénk, 318-szor érne el a sor Győrtől Miskolcig.

(forrás: greenfo.hu)

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...